Dogodki

Arhitekt Edo Mihevc

Razstava ob 100-obletnici rojstva arhitekta

Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana

4. julij - 31. 8. 2001

4. julija 2011, štiri dni pred  stoto obletnico rojstva arhitekta Eda Mihevca so v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma odprli prvo pregledno razstavo njegovih del, avtorja prof. dr. Janeza Kresala.

Edo Mihevc je bil eden vodilnih sooblikovalcev prostora na Slovenskem in v zamejstvu zlasti od leta 1945 do 1985. Na njegov umetniški nazor je med drugim odločujoče vplival dolgoletni mentor profesor Plečnik; Mihevc je eden od njegovih bolj razpoznavnih in uspešnejših učencev ter naslednikov »Plečnikove šole« na Fakulteti za arhitekturo.

Za svoje delo je leta 1969 med drugimi prejel Prešernovo nagrado. Njegovi najpomembnejši strokovni dosežki v našem kulturnem prostoru so zagotovo: ohranjanje regionalne tipike in arhitekture na slovenski obali v konstruktivnem razmerju do arhitekturne dediščine, uveljavitev sodobnih arhitekturnih dosežkov, utemeljenih na visoki tehnologiji in vplivu globalizma na razvoj urbanizma in arhitekture na Slovenskem, oblikovanje inovativnih arhitekturnih in konstrukcijskih detajlov, urbane in notranje opreme ter javnih spomenikov.

Celoten projekt se je začel z ustanovitvijo Iniciativnega odbora raziskovalci in skrbniki Mihevčeve dediščine, ki prihajajo s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani, Visoke šole za dizajn v Ljubljani in Inštituta za dediščino Sredozemlja Znanstveno-raziskovalnega središča Univerze na Primorskem, Pokrajinskega arhiva Koper, nekateri pa sodelujejo samostojno. 25 letih od smrti Eda Mihevca je čas in potreba za celostno in objektivno obravnavo njegovih del. 4. junija 2010 je bi organiziran prvi znanstveni simpozij, kjer so si različni raziskovalci njegovega arhitekturnega opusa izmenjali raziskovalne rezultate in poglede.

Ob tem dogodku sta Fakulteta za arhitekturo in Iniciativni odbor s pomočjo sponzorjev pripravila in izdala zbornik prispevkov.

Inicativni odbor
Dr. Janez Kresal; UL FA
Dr. Boris Leskovec, UL FA
Mag. Jasna Kralj Pavlovec, UP VŠD
Neža Čebron Lipovec UP ZRC
Dr. Nika Grabar, UP VŠD
Dr. Marko Korošic
Mag. Nada Čibej, Pokrajinski arhiv Koper
Matej Mihevc
Časna članica odbora: Ana Nuša Jontez Mihevc

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.