Natečaji

Muzej sodobne umetnosti Gösta na Finskem

Arhitekturni biro, ki bo prenovil ROG dobitnik mednarodnega natečaja

18.07.2011

Natečaj za muzej sodobne umetnosti na Finskem predstavlja največji arhitekturni natečaj v finski zgodovini, udeležilo se ga je 579 birojev iz 42 držav. Naloga je bila ustvariti razstavni objekt v povezavi z obstoječim dvorcem, ki ni bil grajen za potrebe muzeja. Razpisala ga je fundacija Serlachius s sodelovanjem Arhitekturne zbornice na Finskem – SAFA.

Izbrana je bila natečajna rešitev mladega arhitekturnega biroja slovenskih in mehiških arhitektov, MX-SI arhitekturni biro, s sedežem v Barceloni. Po mnenju žirije zmagovalna arhitekturna rešitev predstavlja razumevanje obstoječih danosti prostora, razumevanje finske navezanosti na naravo s spoštovanjem krajine pri vnosu sodobnega oblikovanja. Harmonična vpeljava novih volumnov v okolico, izbor lesa kot glavnega materiala fasade, ter razvijanje intenzivnega vizualnega dialoga z zunanjimi, predstavljajo bogastvo arhitekturnega izraza.

Muzej sodobne umetnosti Gösta stoji na zeleni ploščadi parka, ki se rahlo spušča proti bregovom jezera Melasjärvi. Dvorec Joenniemi stoji na glavni osi parka, od koder se pogledi odpirajo na jezero, otok Taavetinsaari in gozdno obrobo značilne finske pokrajine. Novi objekt bo odmaknjen iz območja zelene parkovne ploščad in potopljen v gozd, okolica pa prenesena, vizualno in mentalno, v notranjost nove arhitekture. Vstopni hall in restavracija ohranjata poglede proti otoku, jezeru in dvorcu.

Obstoječi gozd opisuje tudi zgoščeni niz paralelnih okvirjev, ki definirajo geometrijo zgradbe. Vzorec strukturnih okvirjev ustvarja vodilni arhitekturni ritem, uporaba lesa pa pomeni sklicevanje na tradicijo lokalne industrije in tradicionalne skandinavske kakovosti obdelave materiala.

_______________________________________________________

Avtorji: Mara Partida, Boris Bežan, Hector Mendoza

Sodelavca: Olga Bombač, Oscar Espinosa

Investitor: Fundacija Serlachius

Površina: 4.500 m2

Komentarji (1)

  1. Marko Peterlin, 21.07. 2011, 10:23

    Vse čestitke MX-SI za še en velik mednarodni uspeh! Težko bi se spomnil slovenskega arhitekturnega biroja z več zmagami na mednarodnih javnih natečajih, torej na odprti mednarodni sceni. Uspeh, ki je vsekakor vreden vse pozornosti..

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.