Dogodki

Barje moj navdih

Filmski natečaj za otroke

22. - 26. julij

V okviru mednarodnega projekta Vital Landscapes lahko letos poleti šolarji, mladi filmarji, skupaj z mentorji in filmskim producentom Maxom Sušnikom raziskujejo rokodelsko in obrtno dejavnost na Ljubljanskem barju. S filmskim natečajem namerava projektna skupina zbrati gradivo za promocijo dejavnosti, ki izvirajo iz Ljubljanskega barja in povezati generacije ter opozarjati na možnosti, ki jih surovine in dejavnosti z barja ponujajo za razvoj novih produktov. Z vključevanjem otrok v raziskovanje razvojnih priložnosti, ki jih ponuja okolje barjanske krajine, želimo tudi zbuditi zanimanje za poklice in dejavnosti, ki lahko prispevajo k razvoju kulturne krajine.

Ljubljansko barje ni samo kolaž reke Ljubljanice, gozdov, njiv ter redkih živalskih in rastlinskih vrst. Ljubljansko barje so tudi lokalni prebivalci, ki z bujno naravo že stoletja živijo v sožitju in iz nje črpajo surovine kot navdih za avtentične izdelke. Ponuja se priložnost, da spoznamo, kaj vse nastaja izpod rok, ki so doma na barju, zaščitimo njihovo zgodbo ter poiščemo možnostih nove kreativne moči krajine in njenih surovin.

S projektom Vital Landscapes želimo Ljubljansko barje predstaviti kot izjemno naravno in kulturno vrednoto, katere razvoj je odvisen od lokalnih dejavnosti in rabe prostora. S projektom Ljubljansko barje – moj navdih zato posebej poudarjamo, kako zanimiv vir za nove produkte in storitve so lahko lokalne surovine in znanja. Zato iščemo lokalne mojstre ročnih spretnosti in njihove barjanske zgodbe. Radi bi slišali, kako jim je  v tej razburljivi krajini z obilico vode in dobre zemlje uspelo živeti z lastnimi rokami in urnimi prsti. Spoznavamo rokodelce, ki so svoje znanje ter izkušnje pripravljeni podati naprej, in jih povezujemo z novimi generacijami, založenimi z drugačnimi znanji, spretnostjo in veščinami. Verjamemo, da lahko skupaj ustvarijo nekaj novega na način, ki spoštuje kulturne in krajinske presežke, utrjuje identiteto lokalne skupnosti in jo povezuje.

Brezplačne filmske delavnice in natečaj »Ljubljansko barje – moj navdih« so namenjene starejšim osnovnošolcem. V okviru delavnic in natečaja se bodo otroci naučili uporabljati kamero in montirati posnetke, pripraviti scenarij, posneli bodo filmski material na obiskih pri lokalnih mojstrih domačih obrti in oddali en kratek 3 minutni film natečajni žiriji.

Prva video delavnica bo 26.7. ob 17:00 v poslovni stavbi podjetja LUZ d.d., Verovškova 64, 1000 Ljubljana. Na delavnici bo Max Sušnik podal napotke za pripravo scenarija in snemanje filmčkov, otroci pa se bodo tudi spoznali z mentorji, ki jih bodo spremljali na delavnicah, in izvedeli katere lokalne mojstre domačih obrti bodo avgusta obiskali in snemali. Predstavljeni bodo tudi kriteriji za izbor zmagovalnega filma.

Med 22. in 26. avgustom bodo potekale snemalne delavnice na terenu. Priprava na snemanje in predogled obrtnih delavnic bosta omogočena z gradivom in  po dogovoru z mentorji in obrtniki.

Konec avgusta bo organizirana še montažna delavnica, 5.9. pa bodo morali biti filmi v dogovorjenem formatu oddani. Razglasitev zmagovalca bo na mednarodni konferenci projekta Vital Landscapes, ki bo v Ljubljani 22. septembra 2011.  Nagrada je polet z balonom preko Ljubljanskega barja.

Prijave se zbirajo še do zapolnitve mest na telefon 01 360 24 73 (Ana Cerk) in na vitalne.krajine@luz.si. Na delavnicah otroke lahko po potrebi spremljajo tudi starši, njihovi starejši bratje, sestre, sorodniki in prijatelji.

Projekt LJUBLJASNKO BARJE – MOJ NAVDIH, za izvedbo katerega smo slovensko projektno skupino razširili še s sodelavci iz Kaaite, skupine Smetumet in mladimi etnologi, gozdarji in krajinskimi arhitekti z barja, je razdeljen na dva dela. V prvem smo aktivno iskali izkušene lokalne rokodelce, ki jih bomo povezali z mladimi radovedneži, da skozi serijo delavnic in pogovorov tradicionalne obrtne spretnosti ujamejo na kamero in v fotografski aparat. Posnetki oziroma fotografije o ustvarjanju na barju bodo služili kot medgeneracijske pripovedi o domačih surovinah, skoraj pozabljenih tehnikah in navdihujoči rabi barjanskih danosti. Uspešen zaključek prvega dela pa bo tudi dobra iztočnica za možnosti ustvarjanja novega, tržno zanimivega produkta, ki bo nastajal v sodelovanju med vrhunskimi oblikovalskimi studii, domačimi mojstri in tipičnimi barjanskimi sestavinami. Drug drugemu lahko ponudijo vir navdiha, Ljubljanskemu barju pa s premišljenim lokalno-globalnim končnim izdelkom večjo prepoznavnost in možnost sodelovanja na trgu.

V okviru mednarodnega projekta Vital Landscapes / Vitalne krajine z inovativnimi načini in tehnikami spodbujamo trajnostni razvoj kulturnih krajin. Več: www.vital-landscapes.eu

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.