Novice

kol(es)odvor

Kolesarnica na železniški postaji v Mariboru je nujna

27.07.2011

Mariborska kolesarska mreža je na Mestno občino Maribor naslovila pobudo o ureditvi kolesarskega parkirišča pred vhodom na glavno železniško postajo v Mariboru. Predlog, poimenovan Kol(es)odvor, na celosten način preureja javni prostor pred postajo in predvideva vzpostavitev udobnih in varnih kolesarnic, ki bi bile na voljo za kratkotrajno ter dolgotrajno shranjevanje koles in prtljage.

Trenutno na železniški postaji v Mariboru ni na voljo niti enega stojala za kolesa, kar dnevnim uporabnikom koles onemogoča enakovredno vključitev v promet. Poleg tega se je v zadnjem času povečalo število nepravilno parkiranih avtomobilov na ploščadi neposredno pred glavnim vhodom na železniško postajo. V luči prihajajoče Evropske prestolnice kulture je obstoječe stanje nedopustno in skrajno neprimerno za ugled Maribora. V letu 2012 se bo število obiskovalcev Maribora po pričakovanjih povečalo, zato je preureditev območja pred železniško postajo in vzpostavitev kolesarnice nujna. Železniška postaja je za obiskovalce prvi stik z mestom, zato je prijazna infrastruktura na tej lokaciji odraz prijaznosti mesta do njegovih prebivalcev in obiskovalcev. Zaradi naštetih dejstev se v Mariborski kolesarski mreži počutimo odgovorne, da pristojne institucije pozovemo k ukrepanju.

Predlog Kol(es)odvora je nastal kot rezultat delovne skupine Teleport v okviru programskega sklopa EPK – Urbane brazde, ki jo vodi predsednik Mariborske kolesarske mreže in prometni inženir Josip Rotar. Pri predlogu Kol(es)odvora sta sodelovala še gradbena inženirka mag. Kamile Medzevičiute in arhitekt Robert Veselko, ki je pripravil tudi arhitekturno zasnovo projekta.

Projekt si lahko ogledate v pdf povezavi.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.