Praksa

Travessa da Ermida: kulturna preobrazba in renesansa uličice

Kultura je lahko orodje za konkurenčnost kraja

Anja Koršič Mravlje

01.08.2011

Travessa da Ermida je projekt, kjer se združujejo sodobna umetnost, dizajn, oblikovanje nakita in degustacija vina. Gre za območje ene ozke ulice v monumentalnem okrožju Belem v Lizboni. Osrednje dogajanje se razvija okoli kapele, enoteke “Enoteca de Belém” in zlatarne “Oficina de Joalharia Alexandra Corte Real”. Obnova ulice, posledično soseske, je dokaz za dobro sodelovanje turizma in kulture.

Gre za inovativen kulturni projekt, ki je namenjen kulturni in turistični promociji Lizbone, in ponuja raznolike in edinstvene izkušnje. Gre za sinergijo različnih elementov. Sodobna umetnost, nakit in vino – koščki raznolike sestavljanke se lahko čudovito ujemajo. Osrednjo vlogo nosi kapela iz 18. stoletja “Ermida de Nossa Senhora da Conceição”. Dolga leta zanemarjena kapela je pobudnica projekta in danes deluje kot center sodobne umetnosti in oblikovanja prostora. Nekdanja kapela se je prelevila v priljubljeno razstavišče z lastnim programom in svojimi kuratorji, ter je vključena v sodobno umetniško proizvodnjo. “Enoteca de Belém” je prostor degustacije vina in gastronomske kulture. Enoteka je namenjena zbirališču ljudi, ki želijo spoznavati okuse nacionalnih vin in so ljubitelji dobre kuhinje. V letošnjem letu se je na uličici odprla delavnica nakita “Alexandra Corte Real”, kjer deluje in ustvarja draguljar, ki z uporabo tradicionalnih tehnik ustvarja sodobne kose nakita in nudi številne ustvarjalne delavnice in izobraževanja. Uličica predstavlja prostor animacije, srečevanj in iskanja novih izkušenj; je simbol dnevnega srečevanja v Lizboni. Dvakrat letno brezplačno izide kulturno glasilo “Efeméride”, z eseji in kritičnimi perspektivami. 7000 brezplačnih izvodov se razdeli po večjih portugalskih mestih; publikacija je temeljnega pomena za predstavitev projekta širši množici.

Gre za kulturni projekt v zasebni lasti; lastniki so navdušenci nad sodobno umetnostjo, njihov cilj je promocija umetnosti in izobraževanje. Poudarek galerije je bil spodbujanje in vlaganje v mlade talente in spodbujanje ustvarjalnosti mladih na Portugalskem. Gre za kulturni projekt, ki ima sedež v Belemu v Lizboni, tekmovanja svežih idej pa zajemajo celotno območje Portugalske. Ustvarjalci se lahko udeležijo natečaja, kjer svobodno opredelijo koncept, vrsto in vsebino razstave v prostorih kapele. Galerija sodeluje z IADE – Šolo za oblikovanje, trženje in oglaševanje v Lizboni. Za njihove študente je sodelovanje na omenjenih natečajih in razstavah prvi stik s trgom dela, saj njihovo delo ocenjujejo tudi velika tržna podjetja (npr. Swatch). Prvi projekti so se kazali kot umetniški posegi na fasadi kapele, s katerimi so želeli razširiti spodbujanje kreativnega izražanja. Kasneje so se projekti prenesli na razvoj signalizacije celotnega območja poti. Značilen tepih povezuje prizorišča in govori o dogajanju v območju. Dolgoročni cilj je zbirka sodobne umetnosti znanih in razvijajočih se umetnikov. Od tod tudi stroga merila za kakovost in odličnost razstavljenih del.

Projekt je uspešen, saj je prispeval k sanaciji kapele in ji dal novo funkcijo, s fizično sanacijo stavb je pripomogel k izboljšanju krajine in urbanega okolja. Z uvedbo novih dejavnosti je ustvaril nova delovna mesta. Prireditve in prostor kot tak privabljajo številne obiskovalce. Pri projektu je pomembno omeniti tesno sodelovanje z občino, ministrstvom za kulturo, umetniškimi šolami in številnimi podobnimi kulturnimi projekti.

Projekt Travessa da Ermida dokazuje, da je tudi kultura lahko vodnik za regionalni in urbani razvoj nekega kraja, območja. Gre za novo paradigmo, ki izhaja iz dediščine in preteklosti in gradi na ustvarjalnosti in inovaciji. Tako imenovana kulturna industrija doprinaša dohodek in zaposlovanje. Kulturno-dinamična okolja povečujejo ustvarjalnost, talent, znanje in inovacije, spodbujajo raziskave in razvoj ter tako povečujejo privlačnost krajev in njihove zunanje podobe. Hkrati pa gre tudi za socialni razvoj, vključevanje manjšin, izobraževanje in usposabljanja v umetnosti, ker zagotovo prinaša več strpnosti v družbo.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.