Praksa

Nek drug način raziskovanja prostora

Implementacija gledališke improvizacije v zbiranje informacij

Sinan Mihelčič

22.08.2011

Kot je v zadnjem času že skoraj tradicija, smo se mladi kamniški študentje in arhitekti, poznani kot skupina Štajn, letos spet zbrali, da v okviru poletnega festivala Kamfest, v Kamniku ponovno izvedemo  kak zanimiv prostorski preizkus.

Festival Kamniku daje neko novo energijo, mesto, ki je sicer zelo počasno in tradicionalno pri svojih spremembah, se v času festivala postavi v neko drugo dimenzijo. Eksces in inovativnost sta na enkrat dovoljena, odobravana in celo zaželjena. Torej, idealen čas, da se v mestu manifestira nekaj novega.

Skupaj s skupino Prostorož, grafično oblikovalskim studiem Grafikarna, ter gledališkimi improvizatorji – skupina Blage Veze, smo že pozimi zastavili projekt, kako bi s pomočjo uličnega gledališča razsikali, kaj kamničanom v mestu manjka, oziroma, kako bi le ti mesto radi oblikovali po svoje. Raziskovalni proces smo tako iz nekega ustaljenega okvirja prenesli direktno na cesto, med ljudi, ter jih vpletli v samo dogajanje – raziskovanje.

Ker smo za izhodišče projekta vzeli prostor pred hišo arhitekture Kamnik, kjer štajnovci že nekaj časa uspešno brezplačno svetujemo meščanom, kako si lahko urejajo svoje okolje, je projekt pridobil še več prepoznavnosti med obiskovalci. Da v času festivala lahko pridobiš pozornost mimoidočih, je potrebno izpolniti kar nekaj dejavnikov, vsekakor pa sta močno izstopajoča ”nabiralnik in fasada”, naredila svoje. Ljudje so se začeli ustavljati, komunicirati z improvizatorji,  študenti arhitekture, ter izpolnjevati glasovnice. K celotni kampanji je pripomoglo tudi dejstvo, da se je občina Kamnik, na čelu z novim županom Marjanom Šarcem, odločila, da zmagovalni predlog na koncu tudi realizira.

Kot izredno zanimiv in produktiven prostop k projektu, se je zagotovo izkazala improvizirajoča gledališka ekipa, ki je s svojimi  nenavadnimi liki, k tej raziskavi pritegnila predvsem veliko otrok in mladine. Ta del prebivalcev se nam je zdel posebej pomemben zato, ker ponavadi take ulične ankete mladine pretirano ne zanimajo. Vsekakor imajo oni raje spletna socialna omrežja, kot pa javni mestni prostor. Ravno zato je bilo lepo opazovati, kako so otroci starše dobesedno odvlekli k govorečemu robotu in potem temu robotu zaupali, kaj bi oni radi videli v našem mestu. Starši so idejo nato z našo pomočjo dodelali, zapisali na glasovnico in predlog za otroško igrišče sredi starega mesta je odpotoval v nabiralnik.

No, s komičnim igralskim pristopom smo zagotovo ugotovili, da mladina v mestu potrebuje vse kaj drugega, kot pa ”prekrasen” kamnit tlak in nekaj korit za cvetlice. Skate-park, BMX in kolesarska infrastruktura, otroško tematsko igrišče, Fast-food restavracije in aktivni mladinski center v središču mesta, so bili med najpogostejšimi mladinskimi predlogi. Vsekakor so nas rezultati pozitivno presenetili.

Zaključek projekta se je odvil v četrtek, 18.8.2011, na odru festivala Kamfest. Ekipi improvizatorjev in Štajna, sta s pomočjo kamniškega župana razglasili zmagovalca. Zmagal je predlog, da naj se v Kamniku, v ožjem mestnem središču, poskrbi za izposojo koles. Glede na to, da smo že lansko leto na Kamfestu poskrbeli za brezplačno izposojo recikliranih koles, smo veseli, da se vedno več prebivalcev zaveda pomena alternativnega transporta, ter da je lanski projekt tudi v letošnjem letu dobil nadaljevanje. Prav tako, pa je tudi po zgledu ljubljanskega projekta bicikeLJ, lepo videti, da ljudje opazujejo svet okoli sebe, ter dobre ideje prenašajo v svojo okolico.

Sedaj pa je na potezi občina Kamnik.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.