Dogodki

Jane’s Walk na Mladih levih

Fontana v parku Tabor

25. avgust 2011 ob 17h

Inštitut za politike prostora ta četrtek, 25. avgusta 2011 ob 17h že drugič letos pripravlja sprehod po ljubljanski četrti Tabor. Urbani sprehod pod imenom Jane’s Walk bo tokrat izveden v okviru festivala Mladi levi, ki v teh dneh poteka v organizaciji zavoda Bunker z vodilno temo »prostori igre«. Sprehod bo vodila krajinska arhitektka Maja Simoneti z Inštituta za politike prostora, njegov začetek bo pri fontani v parku Tabor, trajal pa bo predvidoma uro in pol. Sprehod kot način podrobnega spoznavanja z mestom, nekakšnega skupnega branja mestne strukture, bo tokrat izveden iz perspektive otrok. Vendar pa nas ne bodo zanimala predvsem otroška igrišča. Tokrat se bomo odrasli skušali vživeti v otroke in razumeti, kako so zadovoljene njihove vsakdanje potrebe v prostoru, kako se srečujejo s potrebami drugih uporabnikov, in potem skozi to novo perspektivo raziskovati Tabor. Zanimalo nas bo, kako delujejo ulice in drugi javni prostori, če ste visoki 130 cm, z rolko na rami in veselim mlajšim prijateljem za petami. Pogovarjali se bomo o tem, kako doživljamo otroke v prostoru in s katerimi ukrepi ali ureditvami lahko podpiramo kakovostno življenje otrok v mestu in s tem neformalno igro. Neformalna igra je tista, ki se v prostoru odvija predvsem izven posebej predvidenih ureditev in za igro namenjena časa, povsod kjer so prisotni otroci, mimogrede in ves čas.
Otroci se igrajo ves čas in povsod, ker je igra v resnici način njihovega življenja. Otroška igra na ulicah in trgih je odraz živosti kraja in dober pokazatelj bivalne kakovosti. Iz tega razloga otroška igrišča lahko zadovoljijo le del igralnih potreb naših otrok in iz tega razloga se je razvila paradigma »otrokom prijazno mesto« (child friendly city), ki opozarja na feonomen stalno prisotne otroške igre v mestnem prostoru. Otrokom prijazno mesto izpostavlja med merili za urejanje javnega prostora merilo otroka in pogoje za neformalno igro. Dobri pogoji za neformalno igro so znak otrokom prijaznega okolja, ki po ugotovitvah raziskav velja tudi za medgeneracijsko gostoljubno in vključujoče.
Merilo otroka je po mnenju številnih urbanistov posebej pomembno v urejanju javnega prostora, ker poleg tega, da upošteva potrebe otrok, zagotavlja visok standard kakovosti tudi drugim uporabniškim skupinam. Varna, čista, dobro opremljena in vzdrževana ulica pač nikomur ni odveč! Ali drugače povedano, če pri urejanju mesta upoštevamo potrebe otrok, od fizičnih do psihosocialnih in higienskih, ne škodimo aktivni populaciji in funkcionalnosti mesta ampak pridobimo boljše pogoje bivanja za vse.
Sprehod je del prizadevanj Inštituta za politike prostora (IPoP) za urbano regeneracijo četrti Tabor, pri kateri z zavodom Bunker sodeluje že od začetkov v letu 2009. Tako je IPoP pred dvema letoma prav tako v okviru festivala Mladi levi sodeloval pri zametkih kulturne četrti Tabor ter kasneje v okviru projekta PoLok pripravil seminar za organizacijo lokalnega partnerstva za razvoj kulturne četrt Tabor. Lani je skupaj z Bunkerjem in društvom Prostorož
organiziral delavnico »Revitalizacija parka Tabor«, skozi katero se je v revitalizacijo in urejanje parka na Taboru vključila tudi lokalna skupnost.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.