Dogodki

Urbane intervencije in ozelenitve Križevniške ulice

13.09.2011

Pred poldrugim mesecem smo pisali o kulturni preobrazbi v majhni uličici Lizbone, danes lahko z zadovoljstvom povabimo na otvoritev Kulturne četrti Križevniška, ki pa je navdih dobila pri skupnostih v newyorških ulicah. V sklopu projekta Urbane intervencije in ozelenitve Križevniške ulice (urbane umestitve s sofinanciranjem MOL in Oddelka za prostor) so prenovili in olepšali Križevniško ulico v med Križankami in Bregom. Ulico bogatijo drevesa, rastlinje, viseče rožne aramžmaje in bele klopi z napisi znanih Slovencev, ki so kakor koli povezani s Križevniško ulico ter knjižico v slovenskem in angleškem jeziku, s krajšo zgodovino ulice in ljudi, ki so v njej prebivali.

Svečano odprtje bo ob navzočnosti župana Ljubljane gospoda Zorana Jankovića in podžupana gospoda Janeza Koželja, v četrtek, 15. septembra ob 19.uri.

Križevniška ulica, nekdaj se je imenovala Ribiška, je le približno sto metrov dolga in šest metrov široka ulica za Križankami in Bregom. Ulica sev razteza od nekdanjega Križniškega trga – danes Trga francoske revolucije in Vegove ulice proti reki Ljubljanici in leži neposredno nad cesto starih Rimljanov, dobesedno na ostankih stare Emone. Ulica ima bogato zgodovino. Ime je dobila po viteškem redu križnikov, ki so tu postavili svoj kompleks – samostan in cerkev Marije Pomočnice.

Križevniška ulica je zaradi številnih zgodovinsko-umetniških znamenitosti prepojena z biografijo ljudi, ki so v njej živeli in ustvarjali ali pa so se tod samo začasno ustavili. Uličica je skozi zgodovino nudila zatočišče in ustvarjalni prostor mnogim slovenskim kulturnikom (Jože Plečnik, Zois, Linhart, Robba, Hofer, Jelovšek, Prešeren, Smole, Mrak, Matej Bor, Srečko Kosovel, Ciril Debevec,Luiza Pesjakova, Fritz Pregl, številna sodobna imena).

Projekt ambientalno-urbane intervencije sta zasnovala umetniški vodja Robert Waltl in arhitekt Denis Petrovčič skupaj z drugimi ustvarjalci, stanovalci Križevniške ter ob podpori Mestne občine Ljubljana. Z akcijo so se povezale tamkajšnje inštitucije, povezane s kulturo: Zavod za kiparstvo, Galerija Photon, Galerija Squot, Tiskarska delavnica TipoRenesansa, KUD C3 in Mestni muzej ter ponudniki gostinskih storitev (restavracija Shamballa, gostilna Pod skalco in restavracija Vitez).

Projekt vizualne opreme urbanega prostora je izvajal Mini teater kot umetniški in izvedbeni vodja ob pomoči zunanjih sodelavcev. V sklopu projekta so naredili seznam pomembnih ljudi, ki so nekdaj ustvarjali na Križevniški, na ulico pa so postavili male likovne instalacije, označevalne table in napise, ki poudarjajo staro ulico, ljudi, ki so tukaj živeli in ustvarjali ulico. Ulica je zazelenela s postavitvijo dreves in visečega cvetja s fasad. Ustvarili so mahne urbane bralne kotičke (navezava na projekt Ljubljana – svetovna prestolnica knjige). Osvetlitev je nova. Pri zagonskih sredstvih za nakup ter najem urbane opreme in instalacij jim je na pomoč priskočila ljubljanska občina, medtem ko so umetniki, ki ustvarjajo na tem koncu mesta, prispevali program.

S praznovanjem rojstnega dne slovenskega pesnika Tomaža Šalamuna in performansom Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana v režiji Ivice Buljana so prvič opozorili mimoidoče na dogajanje v ulici in uradno odprli Kulturno četrt Križevniška. Preko 400 obiskovalcev dogodka je presenetilo. V okviru kulturne četrti so potekale še ustvarjalne delavnice in predstave Mini poletja ter Festivala črk, sledijo pa branja poezije in proze ter manjši koncerti. Naslednjič bo ulica glasnejše opozorila nase na srednjeveški dan, 2. oktobra, ko bodo po njej korakali vitezi, zase pa bodo kaj poleg odraslih našli tudi otroci.

Projekt se v prihodnosti želi povezati v širšo kulturno četrt, v kateri bodo vključene vse kulturne in znanstvene ustanove, ki delujejo vse do Dvornega trga, vključno s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU) in Mestnim muzejem. Organizatorji upajo tudi na povezavo s Srednjo šolo za oblikovanje, ki lahko prispevala dodatne sveže ideje.

Ozelenitev ulice in postavitev nove urbane opreme so pozdravili tako stanovalci kot mimoidoči, ki zadnje tedne odkrivajo ulico, jo obiskujejo, se ustavljajo, posedajo na njej in jo navsezadnje radovedno fotografirajo. S prihodom Mini teatra na Križevniško ulico, je omenjena uličica dobila urbani bralno-gledališki pomen in nanovo zaživela.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.