Dogodki

Dan za prostor: Podnebne spremembe in mesta

Mestni muzej Ljubljana

3. oktober 2011 ob 16.00

Inštitut za politike prostora vabi na praznovanje Svetovnega dne habitata, ki ga Združeni narodi letos posvečajo podnebnim spremembam in njihovemu vplivu na mesta in na pogoje bivanja v njih. Podnebne spremembe predstavljajo enega najpomembnejših razvojnih izzivov in postavljajo svet, posameznike, sisteme in področja pred dve vrsti nalog: 1) podnebne spremembe je treba blažiti oziroma zniževati izpuste toplogrednih plinov, ki jih znanost krivi za dvig globalne temperature ozračja, in 2) posledicam podnebnih sprememb se je treba začeti načrtno prilagajati.
Čeprav v Sloveniji radi verjamemo, da se nas marsikatera globalna težava ne tiče neposredno, pa posledice podnebnih sprememb že čutimo. Vremenske ujme, visoke poletne temperature, dolga sušna obdobja in zelo močni nalivi tudi v Sloveniji že opozarjajo prebivalce, politike, urbaniste, arhitekte in gradbenike, da bo treba rešitve v prostoru in rabo prostora prilagoditi novim pogojem. O čem pravzaprav govorimo? Ali bo treba prenavljati cela mesta? Koliko te spremembe stanejo? Po kom se lahko zgledujemo in koga lahko vprašamo za nasvet? So podnebne spremembe tudi razvojna priložnost? Takšna in podobna vprašanja danes zanimajo vedno bolj ozaveščene meščane, investitorje, strokovne službe, ki podpirajo prostorski razvoj in številne strokovnjake, ki so aktivni na področju urejanja prostora. Posvet bo priložnost, da se spodbudi
razprava o podnebnih spremembah in njihovem vplivu na urejanje naselij, prenovo in gradnjo.

Zbrane bo uvodoma pozdravil Mitja Pavliha, direktor Direktorata za prostor z Ministrstva za okolje in prostor. Na posvetu bodo o podnebnih spremembah z različnih vidikov spregovorili direktor Službe vlade za podnebne spremembe Jernej Stritih, sociolog Drago Kos, profesor okoljskega inženirstva Boris Kompare in krajinska arhitekta Marta Vahtar. Dogodek se bo končal z vodeno razpravo in priložnostjo za druženje v atriju muzeja.

Dodatne informacije:

Inštitut za politike prostora, Tržaška 2, 1000 Ljubljana

Telefon: 0590 63 683, Marko Peterlin, Maja Simoneti

E-pošta: ipop@ipop.si

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.