Dogodki

TAP Teden arhitekture in prostora 2011

3. do 9. oktober 2011

S praznovanjem Svetovnega dne habitata, se bo v Sloveniji 3. oktobra začel »Teden arhitekture in prostora«. V tednu od 3. do 9. oktobra se bo po različnih mestih v državi zvrstilo skoraj 40 dogodkov, katerih namen je širiti znanje in spodbujati sodelovanje pri urejanja prostora. Posveti konference, razstave, filmi, ogledi hiš, delavnice in vodeni ogledi mest ter posameznih objektov bodo namenjeni strokovni, laični, pa tudi otroški javnosti. Častno pokroviteljstvo nad dogodki v »Tednu arhitekture in prostora« je prevzel predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

3. oktobra 2011 se bo Slovenija pridružila svetovni javnosti pri praznovanju Svetovnega dne Habitata. Letos so se v Združenih narodih prvi oktobrski ponedeljek namenili posvetiti podnebnim spremembam in njihovemu vplivu na mesta in na pogoje bivanja v njih. Čeprav se v Sloveniji napovedi o podnebnih spremembah in migracijah zdijo komu neutemeljene, pa vremenske ujme, visoke poletne temperature, sušna obdobja in močni nalivi, že vplivajo na kakovost bivanja v naših naseljih in opozarjajo prebivalce, politike, urbaniste, arhitekte in gradbenike, da se morajo rešitve prilagoditi novim okoliščinam. Podobno k spremembam pri gradnji, prenovah in urejanju mest nagovarjajo tudi potrebe po zmanjševanju zračnih emisij in energetski varčnosti. Podnebne spremembe brez dvoma že predstavljajo razvojnih izziv tudi v naših krajih.

Svetovni dna Habitata, ki je izvorno povezan z zagotavljanjem pravica do bivališča, je svetovna zveza arhitektov, UIA, obeležila kot svetovni dan arhitekture. Ta naravna povezava dveh praznovanj na svetovni ravni je postala tudi vzgib zato, da se v Sloveniji organizira »Teden arhitekture in prostora« in tako poveže številne dejavnosti, ki so jih različne organizacije in ustanove sicer prirejale tekom leta. Namen združevanja dogodkov je povečati njihov privlačnost za obiskovalce, omogočiti več javnih posvetovanj in razprav ter tako povečati učinek dogodkov, ki naj bi povečali splošno količino znanja o urejanju prostora, o kakovosti gradnje in izboljšanje kakovosti bivanja.

Posebej opozorilo na tri  večje dogodke, ki so sicer navedeni Tednu arhitekture in prostora:
1. Trajnostna arhitektura po vsej Evropi!
Razstava
• ponedeljek 3.10.2011 ob 10.00 bo razstavo otvoril predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk
• Lokacija: Državni zbor, Šubičeva ulica 4, 1000 Ljubljana
• Izvajalec: Arhitekturni svet Evrope, Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Inštitut za politike prostora, Ministrstvo za okolje in prostor, Državni zbor Republike Slovenije
• kontakt: Ana Struna Bregar: ana.strunabregar@zaps.si
Razstavo “Trajnostna arhitektura po vsej Evropi!” je pripravil Svet arhitektov Evoripe (ACE) ob svoji 20. obletnici v sodelovanju z evropskim poslancem Frieda Brepoels in Fakulteto za arhitekturo in urbanizem, katoliške univerze v Louvain-la-Neuve. Razstava je bila jeseni 2010 na ogled v Evropskem parlamentu. Predstavlja 32 najboljših primerov trajnostne arhitekture v osmih različnih temah, s čimer se poudarja njihova kakovost in značilnosti trajnostne arhitekture v Evropi. Razstavo bo na Svetovni dan Habitata v slovenskem Državnem zboru otovoril predsednik RD dr. Danilo Türk.
Razstava je na ogled tudi javnosti.
Od 11.10.-21.10. bo razstava vse delovnike od 14.00-19.00, na ogled v Hiši arhitekture, Vegova 8, 1000 Ljubljana.

Dan arhitektov 2011
Mednarodna konferenca in podelitev nagrad Zlati svinčnik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije
• četrtek 6. 10.2011, 9.00 – 19.00, 20.00
• Lokacija: Muzej za arhitekturo on oblikovanje, Pot na Fužine 2, Ljubljana
• Izvajalec: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
• Kontakt: Barbara Pungerčar: barbara.pungercar@zaps.si
Tema konference je Arhitektura za jutri.

Odprte hiše Slovenije
Vodni ogledi po 100 objektih najbolj kakovostne sodobne arhitekture po celi Sloveniji in spremljevalni dogodki
• sobota in nedelja 8. in 9.10.2011, 9.00 – 19.00
• Lokacija: cela Slovenija
• Izvajalec: Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije
• Kontakt: Ana Struna Bregar: ana.strunabregar@zap.si
www.odprtehiseslovenije.org

Partnerji in organizatorji dogodkov

Ministrstvo za okolje in prostor Slovenije, MOP / Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, ZAPS / Inštitut za politike prostora, IPOP / Muzej za arhitekturo in oblikovanje, MAO / Umetnostna galerija Maribor, UGM / Društvo arhitektov Ljubljana, DAL / Društvo arhitektov obala, DAO / Društvo arhitektov in urbanistov Celje, DAUC / Iniciativa Posvejt.

Kontakti

ZAPS: ana.strunabregar@zaps.si

MOP: asa.roglej@gov.si

IPOP: maja.simoneti@luz.si

Program tedna arhitekture in prostora

www.zaps.si www.mop.si

www.ipop.si

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.