Novice

AB: Participacija

izšla je nova številka revije AB

17.10.2011

Izšla je nova številka revije ab_arhitektov bilten, ki je posvecena participaciji v arhitekturi in urbanizmu. Izdajatelj revije, Društvo arhitektov Ljubljane, je urednikovanje tematske številke zaupal KUD Obrat.

V slovenskem prostoru je koncept participacije v arhitekturi in urbanizmu teoretsko zapostavljen in nezadostno obravnavan. Še slabše se mu godi v praksi, kjer se ga običajno smatra kot grožnjo in ne kot priložnost za redefinicijo arhitekturne in urbanistične prakse. Tematska številka predstavlja zgodovinske in sodobne primere ter teoretske konceptualizacije participacije v prostorskem urejanju in arhitekturi. Vsebina številke obravnava participacijo kot kompleksen in ambivalenten koncept, ki v ospredje prinaša teme in aspekte, ki so pogosto izrinjeni iz arhitekturnega diskurza in prakse – politične in družbene implikacije arhitekture in urbanizma. Pod vprašaj je postavljena paternalistična in avtoritarna pozicija strokovnjaka, ki rada diskreditira vednost in izkušnje t.i. laika. Hkrati s tem prevprašujemo tudi razumevanje, ki v središče pojma participacije postavlja idejo konsenza in homogenosti.

Urednici Urška Jurman in Apolonija Šušteršic sta k sodelovanju povabili ugledne avtorje iz Slovenije, Evrope in ZDA, ki v 22 prispevkih predstavljajo participacijo kot kompleksen in ambivalenten koncept, ki v ospredje prinaša teme in vidike, ki so pogosto izrinjeni iz arhitekturnega diskurza in prakse – politicne in družbene implikacije arhitekture in urbanizma.

Pri zastavitvi vsebine tematske številke o participaciji sta urednici izhajali iz ocene, da je v slovenskem prostoru koncept participacije v arhitekturi in urbanizmu teoretsko zapostavljen in nezadostno obravnavan koncept, v praksi pa, žal, prepogosto razumljen kot grožnja in ne priložnost, navsezadnje za samo redefinicijo arhitekturne in urbanisticne prakse.

Avtorji: atelier d’architecture autogérée, Center for Urban Pedagogy, Ilka Cerpes, Noah Chasin, Miha Dešman, Dafne Berc in Maroje Mrduljaš, Urška Jurman in Apolonija Šušteršic, Drago Kos, Blaž Križnik, Ljubo Lah, Mathias Heyden in Jesko Fezer, Mateja Medvedic, Constantin Petcou in Doina Petrescu, Marko Peterlin in Aidan Cerar, Meike Schalk in Apolonija Šušteršic, Obrat, public works, Raumlabor, Spatial Agency, Jeremy Till, Matjaž Uršic: intervju z Majo Simoneti, Ziga Vodovnik.

Mednarodna revija za teorijo in kritiko arhitekture ab – arhitektov bilten izhaja že 39 leto pod okriljem Društva arhitektov Ljubljana. Sodelujoči avtorji v tej številki, ki je nastala v sodelovanju s Kud Obrat, so priznani teoretiki in ustvarjalci iz Slovenije, Evrope in ZDA. Besedila so v slovenskem in angleškem jeziku. Izdajo je podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Kontakt in narocilo: info@ab-magazine.com

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.