Novice

Hamburg: Evropska zelena prestolnica

17.10.2011

Mesto Hamburg, Nemčija, ki je dobilo nagrado Evropska zelena prestolnica 2011, je ambasador zelenega urbanega življenja, ki podpira gospodarski razvoj in majhne infrastrukturne rešitve, medtem ko spodbuja turizem. Spodnji video je spremljal letošnji razpis in predstavlja Hamburg kot primer dobre prakse mestnim upravam po Evropi, ki bi rada izvajala enako privlačne ukrepe v svojih regijah in bila nagrajena za Evropsko zeleno prestolnico. Hamburg, URBACT-ovo mesto v središču pozornosti.

Posnetek prikazuje kvalitete, ki so pomagali nemškemu mestu Hamburg postati Evropska zelena prestolnica 2011. Omenjeni natečaj je leta 2008 uvedla Evropska komisija, da bi prepoznavnali mesta z dobrimi referencami in ambicioznimi načrti za izboljšanje okolja. Posnetek poudarja usklajen gospodarski in okoljski razvoj mesta Hamburg.

Hamburg je partnersko mesto v URBACT projektu SUITE. Projekt, ki ga vodi mesto Santiago de Compostela, se osredotoča na socialno in urbano vključenost skozi stanovanja. V omenjenem URBACT projektu sodeluje devet mest, da bi nađli načine za omogočanje trajnostnih in cenovno dostopnih stanovanj ter za zagotovitev družbene povezanosti s pomočjo socialno mešanih in trajnostnih naselij.

Naslednji Evropski zeleni prestolnici bosta Vitoria-Gasteiz (Španija) leta 2012 in Nantes (Francija) leta 2013.

Bo vaše mesto Evropska zelena prestolnica?

Si vaše mesto zasluži široko prepoznavnost za naporno delo pri reševanju okoljskih problemov, s katerimi se sooča današnja družba? Naj bo vaše mesto prepoznavno kot vodilna destinacija za zeleni turizem in zeleno industrijo v Evropi?

Prijava za Evropsko zeleno prestolnico 2014 bi pomagalo vašemu mestu pridobiti zelen ugled, ki si ga zasluži. Sodelovanje na natečaju je edinstvena priložnost za vaše mesto, da postane zgled na evropski ravni ter ambasador za boljši in bolj zelen svet – le poglejte primer Hamburga, Evropske zelena prestolnice 2011. Podelitev naziva za zeleno prestolnico ne prinaša le velike prednosti za podobo vašega mesta, ampak tudi spodbuja gospodarski razvoj in privablja turiste.

Zbiranje prijav za naslednji natečaj se zaključi 14. oktobra 2011. Informacije za župane in lokalne oblasti, ki bi se želeli prijaviti, so na voljo na spletni strani Green Capital.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.