Dogodki

Silent Revolutions na Dutch Design Week, Nizozemska

Zona Ventosa, Temporary Art Centre Building, Eindhoven, Nizozemska

22. - 30. oktober 2011

Po uspešni septembrski premieri na London Design Festival 2011 se mednarodna razstava Silent Revolutions: Sodobno oblikovanje v Sloveniji oktobra predstavlja nizozemski javnosti. Razstava bo od 22. do 30. oktobra gostovala v Eindhovnu na deseti izvedbi Dutch Design Week 2011, pomembnem mednarodnem oblikovalskem dogodku z več kot 300 oblikovalskimi projekti in 150.000 obiskovalci. Razstavo bo v torek, 25. oktobra 2011, ob 19. uri bo odprl slovenski veleposlanik na Nizozemskem, g. Leon Marc. Častni gost na otvoritvi bo g. Hans Ibelings, urednik A10 New European Architecture.

Razstava je bila v Londonu dobro sprejeta in obiskana, saj si jo je v času štirih dni ogledalo okoli 9.200 obiskovalcev iz Velike Britanije, Kanade, Japonske, Južne Koreje, Madžarske, Italije, Kitajske, ZDA, Tajvana, Litve, Belgije, Nizozemske, Francije, Danske, Srbije, Španije, Irske in drugod. Razstava je prejela povabila za predstavitve in sodelovanja s tujimi organizacijami in pozitivne odzive obiskovalcev in strokovnjakov, med drugimi tudi iz Victoria&Albert Museum, Design Museum, Paris Design Week, Belgrade Design Week, ICFF New York in Lighthouse, Škotska. Direktor Tent London Jimmy MacDonald pa je zapisal, da je bila izjemna pridobitev za Tent London. Slovensko sodobno oblikovanje je bilo deležno pozornosti mednarodne strokovne javnosti tudi s predstavitvijo Nike Zupanc ob uglednih imenih iz sveta oblikovanja na Superbrands London. Na povabilo ene najuglednejših oblikovalskih revije Blueprint smo v okviru programa 100% Design London skupaj z organizatorji 100% Norway in 100% France sodelovali na okrogli mizi o vlogi nove generacije oblikovalcev. Razstavo Silent Revolutions in sodobno slovensko oblikovanje so tam uspešno zastopali Gigodesign. K večji pozornosti javnosti je pripomogla uvrstitev v neodvisni uredniški izbor revije ICON – Icon Design Trail, v katerem so predstavljeni le najbolj zanimivi dogodki v času festivala.

Razstava, ki prinaša več kot petindvajset izbranih del, je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. S prepletanjem gospodarstva in kulture ter aktivnim sodelovanjem vladnih institucij na področju kreativnih industrij želimo promovirati vrhunske slovenske proizvode in podjetja ter povečati prepoznavnost Slovenije skozi industrijsko oblikovanje. Kot pravi kustosinja razstave Maja Vardjan »drugi vidik “revolucije”, ki ga izpostavlja naslov, opozarja na dejstvo, da kar nekaj razstavljenih izdelkov s prelomnimi inovacijami postavlja nove standarde v svetovnem merilu.« Projekt je na začetku svoje poti in kot menita Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, in Tatjana Fink, glavna direktorica Trima, lahko takšni dogodki odločilno prispevajo k dvigu prepoznavnosti vseh sodelujočih kot tudi k oblikovanju podobe Slovenije kot države, ki si zasluži svoje mesto na svetovnem zemljevidu industrijskega oblikovanja. Kljub vsemu pa se je potrebno zavedati, da je to le prvi v nizu korakov, ki jih bo potrebno narediti skupaj, da bo Slovenija postala mednarodno prepoznavna. Na pomen kontinuirane promocije in dolgoročnega sodelovanja na tem področju je opozoril tudi Miha Klinar, industrijski oblikovalec

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.