Dogodki

Tretji Bienale slovenske neodvisne ilustracije

Kino Šiška in druge lokacije po Ljubljani

od 17. oktobra do novembra 2011

Z oktobrom se v Ljubljano vrača tretja edicija Bienala neodvisne slovenske ilustracije, katerega pobudnik je društvo Tretaroka. V sklopu Bienala se bo na različnih lokacijah po Ljubljani tudi letos predstavilo več kot 20 različnih avtorjev. Avtorski dogodki bodo tudi letos razpršeni po različnih galerijskih in javnih prostorih po Ljubljani, osrednje prizorišče dogajanja pa bo Kino Šiška.

Na letošnjem bienalu se bo po izboru avtorjev predhodne edicije bienala predstavilo 20. izbranih slovenskih avtorjev mlajše generacije, ki so na svojem področju dosegli opazne rezultate in pripomogli k redefiniciji in razširitvi uporabe ilustracije. Avtorji se bodo predstavili z neodvisno ilustracijsko produkcijo, ki nastaja izven ustaljenih publicističnih okvirov in je zato v okviru obstoječih bienalov mnogokrat prezrta. Gre torej za ilustracijo, ki ni ujeta zgolj v parametre knjižne ali založniške ilustracije, temveč se povezuje praktično z vsemi mediji sodobnih likovnih praks; je eksperimentalna in se pojavlja v različnih medijih, animaciji, stripu, oblikovalstvu, slikarstvu, itn. Svež pristop bienale prinaša tudi v samem načinu selekcije. Sodelujoči avtorji v naslednjem bienalu dedujejo selektorstvo, pri čemer lahko vsak od njih k sodelovanju povabi novega avtorja po lastni izbiri. Isti avtorji pri naslednjem bienalu ne morejo sodelovati. Kvaliteto produkcije na ta način samostojno sooblikuje neodvisna ilustracijska stroka, torej avtorji sami in ne institucije oziroma založbe.

Sodelujoči avtorji na Bienalu 2011 so: Ada Hamza, Aljaž Košir – Fejzo, Branislav Milošević, Dani Kavaš, David Kassl, Dominik Mahnič, Grega Lož, Igor Hofbauer, Katarina Vladimirov Young, Luka Uršič, Mark Požleb, Martina Lajtner, Matija Kocbek, Metoda Postolski Košir, Miha Vrhunc, Milanka Fabjančič, Mina Arko, Nina Urh, Rok Klemenčič, Rone 84, Teja Kleč, Zvonko Čoh, Žiga Tomori, Chris Seddon …

Tekom bienala se bo zvrstilo več kot 14 dogodkov, razstav in umetniških intervencij. Začetek bienala bosta označila dva avtorska dogodka in sicer razstava WHITE SPACE CONFLICT, Aljaža Koširja -Fejza 12. oktobra ob 21h v lokalu BI-KO-FE in razstava “V GOZDU JE SVETLO, V GOZDU JE SVETLOBA Dominika Mahniča v razstavnem prostoru Zaklonišče 2, Park slovenske reformacije (Argentinski park).

Uradni start Bienala pa se bo zgodil v Kinu Šiška , kjer bo potekala tudi glavnina dogodkov, in sicer 17. oktobra ob 17.30 z novinarsko konferenco bienala in predstavitvijo Knjiga avtorjev Bienala neodvisnih 2007-2010 – ILUSTRARIE ter otvoritvijo pregledne razstave avtorjev.
Kino šiška bo poleg pregledne razstave avtorjev gosti tudi Jam Session gostujočih avtorjev in poseben dvodnevni dogodek »15′ slave«, kjer se bodo predstavili različni kreativci, ki danes tako ali drugače narekujejo smernice na področju slovenske vizualne kulture.

KONTAKT
info@bienaleneodvisnih.com

Kontaktna oseba:Barbara Poček

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.