Novice

Misli prostor/Think Space – Nekonferenca

Odprta diskusija kot princip pri oblikovanju prostora

Maša Ogrin

23.11.2011

V zagrebški Galeriji Lauba se je v dneh od 18. do 20. novembra, odvil dogodek v sklopu natečaja Think Space (Misli prostor). Temo prve ne-konference Onstran meja (Beyond the borders) je zastavila katalonska arhitektka, raziskovalka in profesorica, vodja newyorške galerije Storefront for Art and Architecture, Eva Franch i Gilabert, ki je otvorila dogodek z mislijo: »Linija je dovolj, da začnemo misliti arhitekturo.« Pozvala je k premišljevanju o problematiki meje, kot konceptualnega prostora, ki omogoča spremembo.

Ob koncu tedna je več kot sto udeležencev večinoma študentov arhitekture in sorodnih strok, mladih arhitektov, specialistov s področja urbanizma, krajinarstva, okoljevarstva, dizajna in umetnosti,  razpravljalo o štirih pogledih na meje v načrtovanju sodobnega prostora. Meje so urbane, geopolitične, ekološke ali moralne. Na natečaju je sodelovalo petsto sedemintrideset študentov, s skupno stodevetdesetimi oddanimi elaborati v štirih različnih sklopih. Nagrajene naloge so obravnavale relevantne tematike alternativnih pristopov k obravnavanju prihodnosti prostora. Skupno izhodišče večine je bilo raziskovanje in  uporaba novih tehnologij pri izboljševanju okolja. Naj je šlo za projekte, ki temeljijo na izhodiščih dognanj ekologije, bivanjske tehnologije, ali na razumevanju socialnih omrežij, je vse projekte povezovala naravnanost v prihodnost. Sodelujoči so bili večinoma mladi arhitekti in urbanisti iz petinšestdesetih držav, ki so dokazali, da arhitektura, urbanizem in tehnologija lahko ponujajo rešitve za preseganje svetovnih problemov, kot so izginjanje lokalnih identitet, centralizacija moči, obremenjevanje okolja, družbena neenakost, nezaposljivost mladih, itd…

Skrbno izbrana žirija, sestavljena iz priznanih strokovnjakov iz svojih področij (Eva Franch i Gilabert,  Shohei Shigematsu, Teddy Cruz, Francois Roche in Hrvoje Njirić) je s predavanji, predstavitvami in medsebojnimi debatami odpirala in povezovala teme ne-konference.

Posebnost dogodka je bila v tem, da so bili prisostvujoči hkrati ustvarjalci poteka ne-konference. Posamezniki so izpostavljali podteme, ki jih zanimajo in si iskali sogovornike s podobnimi interesi, nekateri so spodbujali k razpravi o svojih projektih, nekateri niso želeli sodelovati v pogovorih. Koncept dogodka je uvedel odprto, popolnoma svobodno diskusijo kot strategijo učenja, napredovanja.

Glavni organizator Think Space (Misli prostor) je Društvo arhitektov Zagreb. Z ne-konferenco so uspeli povezati mednarodno strokovno javnost in ustanoviti interdisciplinarno platformo načrtovanja. Ekipa je, s požrtvovalnostjo vseh sodelujočih, tudi prostovoljcev, omogočila profesionalno izveden dogodek. Sveže koncipirano izobraževalno srečanje, v prijetni atmosferi prenovljene stavbe nekdanje avstro-ogrske konjušnice, je nekaj kar bi želeli ponoviti.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.