Dogodki

Preobrazba simbola

Okrogla miza o prenovi Cankarjevega doma

Galeriji Kresija

23. 11. 2011, ob 18:00

Danes, 23. novembra se bo v Galeriji Kresija v Ljubljani od 18 h dalje odvijala okrogla miza o prenovi Cankarjevega doma in pomenu arhitekturne dediščine in njeni zaščiti, predvsem zaščiti arhitekture iz obdobja Moderne. Vodil jo bo arhitekt in direktor arhitekturne galerije Andrej Hrausky. Zgodovino Cankarjevega doma bo predstavil arhitekt asist. Rok Žnidaršič. Na okrogli mizi bodo svoja mnenja soočili arhitekt prof. dr. Aleš Vodopivec, arhitektka in nekoč sodelavka prof. Edvarda Ravnikarja Monika Fink Serša, arhitekt prenove Cankarjevega doma Andrej Kasal in predstavnik Zavoda za spomeniško varstvo Slovenije in predstavnik investitorja Ministrstva za kulturo RS.

Od 10. novembra dalje je v Galeriji Kresija na ogled tudi razstava Preobrazba simbola s katero želijo avtorji širši javnosti celovito predstavitvi originalno arhitekturno zasnovo Cankarjevega doma in njeno umestitev v fizični in kulturni kontekst. Prepričani smo, da je to potrebno tako zaradi splošnega razumevanja in vrednotenja sodobne arhitekturne dediščine, kot tudi zaradi verodostojne primerjave originalne zasnove in novih posegov. Dejstva naj služijo kot izhodišča širši strokovni in javni razpravi na okrogli mizi, ki se bo odvijala ob zaključku razstave.

Razstavo sestavljata dva dela. Prvi del je celovita slikovna, grafična in tekstualna predstavitev originalnega in novega stanja. Gradivo predstavljajo Ravnikarjevi teksti in originalni načrti, vplivne reference in fotografije originalnega stanja (avtor fotografij je pokojni arhitekt in fotograf Damjan Gale) ter njihova današnja različica (avtor fotografij je arhitekt in fotograf Miran Kambič). Material bo predstavljen na 12ih velikih panojih dim 100×250 cm, in na fotografijah na prosojnicah, osvetljenih z zadnje strani.

Drugi del predstavlja film z intervjuji vidnejših predstavnikov strokovne in laične javnosti. Film bo gledalca nagovarjal na dva načina: prek strokovnih dejstev, vprašanje pomena arhitekturne dediščine in upravljanja z njo ter prek čustev in nacionalnega spomina.

Namen razstave in okrogle mize

Arhitekturna dediščina so naše kulturne in civilizacijske korenine. Zavest, kdo smo in kdo bomo. Z razstavo in strokovno debato na okrogli mizi želimo opozoriti na pomembnost ohranjanja arhitekturne kulturne dediščine. Še posebej arhitekturne dediščine nacionalnega pomena, kot je Cankarjev dom. Glede na kulturno škodo, ki jo predvsem v zadnjem desetletju povzročajo neprimerne prenove, zahteva stroka od države, da nemudoma vzpostavi strokoven, stvaren in odziven protokol zaščite arhitekturne dediščine.

Projekt Preobrazba simbola podpirajo Zveza društev arhitektov Slovenije, Društvo arhitektov Ljubljana, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo, Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana, Arhitekturna galerija Dessa ter Trajekt, Zavod za prostorsko kulturo.

Komentarji (1)

  1. Ekološka embalaža, 10.11. 2011, 18:54

    [...] Celo poletje se je oglaševal natečaj, ki ga je razpisal Mercator za ekološko embalažo izdelkov iz slovenskih kmetij. In ker je bil predlog zanimiv, smo se odločili, da prispevamo našo idejo embalaže. Sodelovala sva z Mijo Mikuž, ki je najina sošolka na fakulteti. Uspešno se udejstvuje na arhitekturnem področju, med drugim tu in tu. [...]

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.