Dogodki

Festival GRADITI JAVNO-ST

različne lokacije po Ljubljani

1. in 2. december 2011

V mestnih središčih se pod imperativom kapitala, gentrifikacijskih in turistifikacijskih procesov razvijajo urbani prostori za elitne uporabnike. Soseske v predmestjih so zapuščene, podvržene vandalizmu, marginalizaciji in nasilju. V zadnjih letih je v ljubljanskih predmestjih odraščala nova generacija. Ta raznolika skupina mladostnikov s koreninami iz vseh delov nekdanje Jugoslavije, ki je odraščala stran od drugih delov mesta, je razvila svojo urbano identiteto ter našla svoje urbane točke in urbano (ne)perspektivo. Generacije najstikov iz predmestij so brez prostorov srečevanja in kolektivnega sodelovanja (trgi, parki, igrišča). Zaradi tega se kaže vse večje pomanjkanje vsebin, ustrezno opremljenih javnih prostorov in odsotnost javnega življenja.

Vsebinsko in kulturno ustvarjanje novih javnih prostorov v primestnih območjih z neposredno udeležbo strokovnjakov in prebivalcev pripomore k večanju interakcij in v prihodnosti omogoča integriran urbani razvoj. Z mednarodno skupino sodelujočih strokovnjakov in aktivno participacijo prebivalstva se bo uvajalo nove pristope preoblikovanja mestnih sosesk na obrobju Ljubljane.

Graditi javno-st gradi na komunikaciji med različnimi uporabniki prostora in ostalimi, ki sodelujejo pri oblikovanju le-tega, hkrati pa poskuša preseči medgeneracijske predsodke – kdo so oni in kdo smo mi.

Festival GRADITI JAVNO-ST (Building Public-ness) bo potekal v četrtek, 1. decembra inpetek, 2. decembra 2011 v Moderni galeriji na Tomšičevi 14 v Ljubljani, Četrtnem mladinskem centru Zalog – ČAMAC na Agrokombinatski 2 v Ljubljani, Osnovni šoli Zalog na Cerutovi 7 v Ljubljani, BI-KO-FE-ju na Židovski stezi 2 v Ljubljani, CAFE OPEN na Hrenovi 19 v Ljubljani, sedežu KUD C3 na Križevniški 2 v Ljubljani in več lokacijah izložb po mestnem jedru Ljubljane in v Zalogu.

Organizatorja projekta sta KUD C3 iz Ljubljane iz STEALTH.unlimited in Rotterdama/ Beograda. V projektu sodelujejo Javni zavod mladi zmaji, Četrtni mladinski center Zalog Ljubljana, Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Zalog. Na festivalu sodelujejo posamezniki različnih istitucij: Parsons New School of Design iz New Yorka, Academy of Fine Arts iz Dunaja, Politecnico di Milano, Univerze na Primorskem, Visoka šola za dizajn iz Ljubljane, Soho in Ottakring iz Dunaja, Udruga za interdisciplinarna in interkulturalna istraživanja iz Zagreba, Press to Exit Project Space iz Skopja, BI-KO-FE iz Ljubljane, CAFÉ OPEN iz Ljubljane.

Predavanja na konferenci v Moderni galeriji bodo v angleškem jeziku.

Projekt je nastal ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, programa CULTURE in Moderne galerije v Ljubljani.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.