Dogodki

Sadar + Vuga: A Review

MAO, Ljubljana

četrtek, 1. decembra 2011 ob 19.uri

V mesecu novembru mineva petnajst let od ustanovitve arhitekturnega biroja Sadar + Vuga. Ob tej priložnosti je založba Hatje Cantz izdala monografijo Sadar + Vuga: A Review.

Ilka in Adreas Ruby že v uvodu naredita presek skozi 15-letno zgodovino biroja, neozirajoč se toliko na posamezne projekte, pač pa predvsem na ideje, težnje, vplive, dileme in drugo, kar je biro vodilo in na njega vplivalo v zadnji dekadi in pol. A Review je osrednji del knjige, in ni nič drugega, kot prepis pogovora urednikov in petih arhitektov (Simon Hartmann, Mark Lee, Jörg Leeser, Jacob van Rijs in Philip Ursprung), ki so z nenavadno mešanico kritike in empatije pod okriljem MAO aprila letos razpravljali o arhitekturi Sadar + Vuga. Knjiga ponuja še nov pogled na 18 izbranih projektov iz obdobja 1996 – 2011 in sekvenco, skrben izbor serije fotografij, ki je voden pregled skozi arhitekturno vesolje Sadar + Vuga.

Besedilo z zadnje platnice:

Arhitekturni biro Sadar + Vuga je mednarodno javnost opozoril nase že s svojim prvim projektom, poslovno zgradbo Gospodarske zbornice Slovenije, zgrajeno leta 1999. Od takrat si je biro – s svojim prepoznavnim in karizmatičnim arhitekturnim jezikom –zagotovil prostor v mednarodnem arhitekturnem okolju. S tem, ko so večino svojih projektov zgradili prav v Ljubljani, so močno vplivali na sodobno urbano podobo prestolnice, kar je uspelo le redkim predhodnikom. Njihovi projekti niso formalistični, zasnovani so na podlagi posebnih kontekstualnih in programskih okoliščinah. Sadar + Vuga ne ustvarjajo prostorov, ki bi narekovali življenjski slog, temveč sistematično stimulirajo našo vidno zaznavo. Sadar + Vuga vidijo svojo arhitekturo kot vizualni katalizator našega pogleda na svet. In želijo, da na svet gledamo – predvsem na tistega med zgradbami – na drugačen način; da se bomo tudi drugače odzivali nanj.

Če je desetletnico zaznamovala knjiga Tendencies, ki je secirala vsak posamezen projekt in kjer se je zastavljalo vprašanje, kam od tod naprej, se knjiga Sadar + Vuga: A Review ozira nazaj in nudi pregled nad preteklimi petnajstimi leti, a hkrati še vedno zastavlja mnoga nova (in stara) vprašanja.

Odlično uredniško delo sta opravila Ilka in Adreas Ruby, ki že v uvodu naredita presek skozi 15-letno zgodovino biroja, neozirajoč se toliko na posamezne projekte, pač pa predvsem na ideje, težnje, vplive, dileme in drugo, kar je biro vodilo in na njega vplivalo v zadnji dekadi in pol. A se ne ustavita zgolj tu, pač pa poiščeta formo kritičnega pogleda na delo Sadar + Vuga. Tako nastane osrednji del pričujoče knjige, A Review, ki ni nič drugega, kot prepis pogovora urednikov in petih arhitektov (Simon Hartmann, Mark Lee, Jörg Leeser, Jacob van Rijs in Philip Ursprung), ki imajo tako, kot Sadar + Vuga idiosinkratičen pristop do svojega dela. Sadar + Vuga radi slišijo odziv na njihova dela in so dovzetni za kritike, pogovor petih arhitektov in urednikov, ki je potekal pod okriljem MAO, pa je nenavadna mešanica kritike in empatije, s tem pa je dosežen tudi namen.

Knjiga je razdeljena na šest delov.

V predgovoru se Jürgen Mayer H. sprašuje in ugotavlja:

Pa kaj? To ni monografija. To je diskurz, ki izžareva delo arhitektov Sadar + Vuga. /…/ Sadar + Vuga: A Review je projekt, ki nas znova preseneča z novim načinom snovanja knjige o arhitekturi. To je popoln avanturistični skok v arhitekturo izmenjave idej, eksperimentiranja in iskanja meja …

Uvodno besedo sta Ilka in Andreas Ruby naslovila s Sadar + Vuga, or the Healthy Cultivation of Doubt.

Projects 1996 – 2011 se ozira nazaj in nudi nov pregled in pogled na osemnajst izbranih projektov. Tekste sta na novo napisala Jurij Sadar in Boštjan Vuga. Vsak projekt je bogato predstavljen, tako tekstovno, kot grafično, z mnogimi risbami in fotografijami.

Osrednjemu delu, Sadar + Vuga: A Review sledi sekvenca enaindvajsetih izbranih projektov. A Sequence je skrben izbor serije fotografij, to je voden pregled skozi arhitekturno vesolje Sadar + Vuga. Bolj kot linearno seciranje posameznih projektov, sekvenca razkriva različne teme in konceptualne tipologije, ki so se razvile pri posameznih projektih: perforacije, slojevanje, zrcaljenje, stisnjeni kontejnerji, režirne poti, prepletena pročelja, lebdeči monoliti, sekvenčne lupine, vertikalne dvorane, kinematične strukture idr.

V prilogi so podatki biroja, življenjepisi, seznami nagrad, razstav in preteklih publikacij.

Velika večina fotografij je delo priznanega fotografa Hisaa Suzukija.

Knjigo je oblikoval Leonard Streich.

Uradna predstavitev knjige bo v četrtek, 1. decembra v MAO. Vabljeni!

264 strani, trda vezava, 29,5 x 24,5 cm, 450 fotografij in ilustracij, 118 risb

ISBN 987-3-7757-3143-0

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.