Dogodki

140 let rojstva Jožeta Plečnika

22.12.2011

Ob sto štiridesetem rojstnem dnevu arhitekta, ki je duhovni oče slovenske arhitekturne šole in avtor stavb, ki so postale priljubljene slovenske znamenitosti, bo Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v letu 2012 organiziral  več dogodkov.

Program MAO bo osredotočen na doživljanje arhitektovega dela v živo, pri čemer bodo obiskovalci Plečnikovo dediščino lahko spoznavali v družbi priznanih poznavalcev Plečnikove arhitekture. V organizaciji MAO bo vsak mesec potekal voden ogled ene od znamenitih Plečnikovih stavb in ureditev.

Pomemben del programa bodo predstavljali tudi pogovori, ki bodo potekali v MAO in bodo namenjeni novim pogledom na zapuščino velikega arhitekta. Ustvarjalci in strokovnjaki z različnih področij bodo spregovorili o tem, na kakšen način črpajo iz Plečnikovih zamisli in ugotavljali, kaj Plečnikovo znanje in delo pomenita za prihodnost arhitekture, oblikovanja in slovenske kulture na splošno.  V prvi polovici leta bosta temu v MAO namenjena dva bloka večernih predavanj. Prvi bo potekal na temo branja Plečnikovih načrtovalskih konceptov za prihodnost, drugi pa bo odprl nova spoznanja mladih raziskovalcev Plečnikove arhitekture in oblikovanja.

V MAO se bodo zvrstili tudi številni drugi dogodki, ki jih bo muzej izvedel v sodelovanju z zainteresiranimi promotorji Plečnikove dediščine. Tako bomo v sodelovanju z društvom Gallus Bartholomeus iz Šentjerneja predstavili Plečnikov čaj, izdelan po originalni recepturi Plečnikove gospodinje. Umetniški inkubator EEEM v sestavi Luka Dekleva, Erik Kapfer in Franjo Čeh pa bo v MAO v čast arhitektovega jubileja izvedel predstavitev video instalacije, v kateri bodo s tri dimenzionalnim mapiranjem umetniško osvetlili Plečnikovo arhitekturo.

Leto 2012 bo pomembno tudi za nadaljnjo zaščito Plečnikove dediščine. MAO pri tem sodeluje v češko-slovenski delovni skupini, ki pripravlja gradivo za nominacijo Plečnikovih del na UNESCO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine in bo konec januarja zasedala v Ljubljani.

MAO je marca 2011 končal z obsežnim popisom Plečnikove zbirke, ki obsega skupaj 17.605 predmetov, med katerimi so arhitektovi osebni predmeti in arhiv njegovih projektov z risbami, modeli in fotografijami. Plečnikova zbirka bo po zaključku dela komisije, ki ureja status zbirke na podlagi pogodbe o prenosu ustanoviteljskih pravic nekdanjega Arhitekturnega muzeja Ljubljana (AML) ostala v Plečnikovi hiši na Karunovi ulici v Ljubljani. Pri obravnavi in promociji Plečnikove zapuščine bo zato MAO kot nacionalni muzej za arhitekturo v prihodnjem letu in tudi v bodoče tesno sodeloval z Muzejem in galerijami mesta Ljubljane (MGML), ki bodo po podpisu pogodbe med obema ustanovama postali skrbnik Plečnikove zbirke.


Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.