Novice

Narodna in univerzitetna knjižnica – NUK II

Razpisan javni natečaj

23.12.2011

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo razpisuje javni, projektni, odprti, anonimni, enostopenjski, arhitekturni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve za objekt s pripadajočo zunanjo ureditvijo ”Narodna in univerzitetna knjižnica NUK II”. Z gradnjo NUK II je treba udejanjiti skupni cilj urbanizma, arhitekture, varstva kulturne dediščine in arheologije, zagotoviti sodoben urbani prostor visoke kakovosti, v katerem bodo prepoznavne lokalne in zgodovinske posebnosti. Projekt NUK II je umeščen v južni del mestnega središča Ljubljane, med Rimsko, Slovensko in Zoisovo cesto ter Emonsko ulico. Narodna in univerzitetna knjižnica razvija svojo osrednjo vlogo v hitro spreminjajočem se informacijskem svetu ter se odziva na povečan obseg informacij in spremenjena pričakovanja glede dostopa do informacij. Naloga NUK je zagotavljati kar najudobnejši in najlažji fizični in spletni dostop do tiskanega in elektronskega gradiva v lastni zbirki in zbirkah drugih ponudnikov. NUK bo zagotavljala vse pogoje za odgovorno opravljanje svojih osrednjih nalog – hranjenja, varovanja in zaščite slovenske pisne kulturne dediščine za prihodnost, kar se nanaša na skladiščne prostore, pa tudi na digitalni arhiv z rezervno kopijo. Stavba NUK II mora biti prostor, ki je obenem namenjen ljudem in različnim pomembnim dejavnostim v njem: študiju, učenju, sodelovanju in izmenjavi idej, pregledovanju knjižničnih zbirk, pridobivanju informacij in uporabi računalniške tehnologije. Arhitektura NUK II mora biti odsev dobe, v kateri bo nastala, in tako izraziti svojo avtonomijo, ne da bi z oblikovanjem in gabaritom presegla prostorski kontekst. Predstavitev arheoloških ostalin rimske Emone na zemljišču NUK II bo zanimiva obogatitev programa knjižnice ter je svojevrsten izziv za iskanje povezav med grajeno in knjižno dediščino. Odprt, zunanji prostor pred novo knjižnico mora biti oblikovan kot reprezentativen javni prostor, namenjen odmoru, čakanju in oddihu. Več informacij o natečaju na spletni strani ZAPS.

komentarji (5)

 1. al, 21.12. 2011, 10:26

  Super! Ste se že zmenili kdo bo zmagal? Upam, da bo spet kak plagiat kot pri ELESu, ti so najboljši ;) .

 2. CO2, 23.04. 2012, 15:51

  Govorice ob t.i. Anonimnem natečaju za NUK II, seveda nepreverjene (za sedaj) ki so prikapljale iz hodnikov Fakultete za Arhitekturo, torej ustanove, glede na to da je kar nekaj pomembnih članov žirije za zgoraj omenjeni natečaj tam zaposlenih, dajejo za vnaprej znanega zmagovalca, ne tako anonimnega Rem Koolhasa – OMA, ki naj bi tudi blagovolil sodelovati pri tem natečaju. Bomo videli ali so te anonimne govorice uganile da gre za anonimnost, ali ne oziroma ali so bomo spet zatiskali ušesa da je vse 100-33% anonimno?

 3. sg, 04.05. 2012, 14:17

  Iz hodnikov Fakultete za arhitekturo so prikapljale tudi drugačne novice: zmagali so Bevk Perovič arhitekti! Se je menda pohvalil sam Vasa Perovič.

 4. sg, 04.05. 2012, 14:20

  … verjeti pa temu ni -

 5. sg, 04.05. 2012, 14:23

  …to bi pomenilo, da je žirija odločila o rešitvi nacionalne knjižnice v vsega parih dneh. Tako resna žirija si tako neodgovornega izbiranja ne bi privoščila. Kar počakajmo raje do konca maja, tako kot so napovedovali!

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.