Novice

Maruša Zorec je dobitnica nagrade Prešernovega sklada

M. Ogrin

09.02.2012

Nagrada Prešernovega sklada je bila na predvečer slovenskega kulturnega praznika podeljena arhitektki Maruši Zorec. Delo na grajski pristavi Ormož, skupaj s sodelavcema, arhitektko Mašo Živec in absolventom arhitekture Žigo Ravnikarjem, je prepričalo komisijo.

Objekt ohranja arhitekturno zasnovo grajske pristave, obenem pa ga s sodobno likovno in tehnološko obdelavo umešča v sodobni čas. Tudi materiala, kot sta opeka in peščenjak, uporabljena za sodobne intervencije, imata korenine daleč v zgodovini.

V utemeljitvi je med drugim zapisano, »da je Zorčeva poleg vrhunskih sodobnih in sakralnih in družbeno pomembnih arhitekturnih realizacijah posebej prepoznavna po odlično in odgovorno izvedenih prenovah historičnih objektov v Sloveniji.«

Njeno obravnavanje prostora je vedno večplastno, poleg ustvarjanja arhitekture zadeva tudi aktivno opozarjanje na vrednost že obstoječe arhitekture v slovenskem prostoru in poučevanje razumevanja prostora na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo.

Strokovna javnost je delo arhitektke v zadnjem času nagradila z Mednarodno nagrado Piranesi 2010 in Plečnikovo medaljo 2011 za prenovo Vetrnijskega oz. Naskovega dvora v Mariboru skupaj z Matjažem Bolčino. Tokrat pa je vrednost njene arhitekture priznalo tudi širše kulturno občestvo.

Skozi svoja dela Zorčeva sporoča, da ni vedno najbolj prav tisto, kar je najbolj glasno in da je odmik včasih najbolj konstruktiven del arhitekturnega dialoga.

Fotografija stanja pred prenovo: arhiv Arrea

Ostale fotografije: Miran Kambič

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.