Dogodki

Domovi, kjer nisem bila

Razstava kolektivnega fotografskega projekta

Anselma, Židovska ulica 6, Ljubljana, otvoritev: sreda, 15. februar ob 18.00

15. 02. ob 18:00

Domovi, kjer nisem bila je kolektivni fotografski projekt, ki se osredotoča na človekovo razumevanje doma. Projekt se je začel na pobudo arhitektke Anje Planišček v enem od revnih barakarskih predmestij Johannesburga v Južnoafriški republiki leta 2010 in nadaljeval leto kasneje v ljubljanskem naselju Rakova jelša. V projektu so vlogo avtorjev fotografij prevzeli prebivalci lokalnih skupnosti – prebivalci Magagule Heights Townshipa pri Johannesburgu in učenci Osnovne šole Livada na Rakovi jelši, ki so s fotoaparati za enkratno uporabo fotografirali svoje domove. Razstava bo predstavila izbor fotografij, ki so nastale v obeh krajih. Vabljeni na otvoritev, ki bo v sredo, 15. februarja ob 18.00 v Anselmi.

Kako prostor, v katerem prebivamo, postane dom? Je dom le fizični prostor, zatočišče pred zunanjostjo? Prostor umika pred javnim življenjem? Oziroma – je dom nekaj drugega, kar ni nujno obdano s stenami in prekrito s streho?

Ideja za projekt je nastala v Južnoafriški republiki, kjer je Anja Planišček preživela dva meseca jeseni leta 2010 v okviru izgradnje nove šolske stavbe za otroke enega revnih južnih predmestij Johannesburga (projekt Šola za prihodnost – Gradimo šolo v Južnoafriški republiki v organizaciji ljubljanske Fakultete za arhitekturo).  Gradnja nove učilnice in knjižnice v Ithuba Skills College-u je potekala v sodelovanju skupine študentov in mentorjev ljubljanske Fakultete za arhitekturo ter lokalnih delavcev. Večina delavcev je prebivala v bližnjem Magagula Heights Townshipu, tipičnem južnoafriškem barakarskemm naselju za temnopolte. Mnogo prebivalcev “Magagule” se je tja priselilo iz ruralnih območij in sosednjih afriških držav. Da bi bolje razumela kakšni so njihovi domovi, kako v njih prebivajo in kako jih dojemajo, jih je Anja Planišček prosila, da jih fotografirajo sami, brez njene prisotnosti. S tem namenom jim je za teden dni razdelila fotoaparate za enkratno uporabo in kratko besedilo z razmišljanji o domu.

Za sodelovanje se je odločilo 22 delavcev in drugih prebivalcev “Magagule”. Posneli so preko 400 fotografij, ki jih je Anja Planišček razvila ob povratku v Slovenijo. Obenem je enako kot prebivalci “Magagule” fotografirala svoj dom. Fotografije je zatem zbrala v knjigi, ki je izšla v omejeni nakladi. Vsak udeleženec projekta je prejel svojo knjigo.

Projekt se je spomladi 2011 nadaljeval v Ljubljani v naselju Rakova jelša. Na Rakovi jelši, ki je podobno kot “Magagula” v Johannesburgu pomensko in prostorsko odrinjena na rob mesta, živijo večinoma prebivalci iz republik nekdanje Jugoslavije – Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije.

Na predlog Adele Železnik iz Muzeja sodobne umetnosti Metelkova + Moderne galerije Ljubljana so bili k sodelovanju v projektu povabljeni učenci lokalne Osnovne šole Livada. Po predstavitvi projekta in delavnici se je za to odločilo 15 učencev, ki so s fotoaparati za enkratno uporabo fotografirali svoje domove.

Danes je v arhivu projekta preko 600 fotografij iz Johannesburga in Ljubljane, izbrane pa so predstavljene na razstavi. Čeprav so fotografije snapshoti nepoklicnih fotografov, na povsem oseben način kažejo razumevanje doma in ponujajo vrsto odgovorov na vprašanja, zastavljena ob začetku projekta. Dr. Bojana Kunst v spremnem besedilu zapiše: “Dom se pogosto javno kaže le kot urejena in s stilom prekrita skritost življenja, kot prostor, ki se mu je uspelo izmuzniti kaosu, nepredvidljivosti in neulovljivosti vsakdanjega življenja. V domu naj bi umirjeno pluli skozi vsakdanjost. A zasebno je dom nekaj prav nasprotnega, je neprestano prelivanje življenja čez urejenost in harmonijo, dom je lov za večplastnostjo in neredom življenja, ki se nam nikoli docela ne prepusti ujeti. In prav v tem razmerju med skritostjo in neskritostjo življenja temeljijo mnoge razlike med domovi, med tistimi razkošnimi, ki z vso bleščavostjo in prevzetnostjo skušajo zakriti neujemljivost vsakdanjosti in življenje v njem okviriti v okus, in med tistimi manj bleščavimi, skozi katere sila življenja dobesedno dere. Gre za razliko med domovi, ki silo življenja nekako držijo na distanci in tistimi drugimi, ki so postavljeni v njeno središče. Prav vmes med to vidno in nevidno matrico doma lahko postavimo tudi fotografije na pričujoči razstavi, ki so jih o svojih domovih posneli njihovi prebivalci. Fotografije razkrivajo majhne detajle življenja, pogosto so to dogodki, družinski člani , prijatelji, kotički sob in podobe hiš, delci stvari in njihovih postavitev. To so pogledi, ki dom ujamejo predvsem v njegovi trmasti živosti, tisti živosti, ki obenem dom spreminja v mesto vsakdana. Fotografije nam kažejo, da je dom tesno prepleten z bivanjem, ki neprestano teče čez njegove robove. Pokažejo nam, kako je dom nekaj, kar nenehno nastaja, dodaja, prestavlja, sestavlja, ureja in spreminja. Dom je mesto, kjer se življenje zgosti v vsej svoji moči, a obenem prostor, kjer prav zaradi te moči življenje lahko tudi teče nevidno naprej.”

Razstava se bo zaključila z delavnico ‘knjige umetnika’ Domovi, kjer nisem bil-a v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (29. februar 2012). Udeleženci si bodo s poljubnim izborom fotografij iz arhiva projekt lahko izdelali osebne fotografske knjige.

Vabljeni na ogled razstave, vodstvi in delavnico!

Vodstvi:
Sreda, 22. februarja ob 18.00:
Anja Planišček (pobudnica projekta)
Sreda, 29. februarja ob 18.00:
Peter Rauch (kustos)

Delavnica:Domovi, kjer nisem bil / a” – fotografska knjiga umetnika
Sreda, 29. februarja od 12.00-15.00 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova
Vodijo: Tanja Lažetić (vizualna umetnica), Gregor Bucik (študent arhitekture), Anja Planišček (pobudnica projekta)

______________________________________________________

Domovi, kjer nisem bila
Razstava kolektivnega fotografskega projekta

Anselma, Židovska ulica 6, Ljubljana
15. – 29. februar 2012
Otvoritev: sreda 15. februar ob 18.00

Pobudnica projekta: Anja Planišček

Sodelujoči – Magagula Heights Township, Johannesburg, Južnoafriška republika: Bongane, Chacks, Ernest, Goodman, Innocent, Jane, Marlene, Nina, Pat, Phumlani, Qwest, Regina, S.T. Kunene, Thabo, Thami, Themba, Tsepo

Sodelujoči – učenci Osnovne šole Livada, Ljubljana, Slovenija: Alen, Ajla, Alija, Ado, Admir, Amar, Arnes, Armin, Božana, Denis, Djordje, Julijana, Sajra, Sara, Semra

Kustos: Peter Rauch
Spremna beseda:
Bojana Kunst
Oblikovanje
: studiobotas
Producentka:
Tea Pristolič

Produkcija: Zavod Trajekt
Sodelujoče institucije:
Zavod Trajekt, Osnovna šola Livada (Ljubljana), Moderna galerija + Muzej sodobne umetnosti Metelkova (Ljubljana), snabyrow (Ljubljana), Anselma (Ljubljana), Ithuba Skills College (Johannesburg, JAR), buildCollective (Dunaj, Avstrija / Johannesburg, JAR)
Sofinanciranje:
Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Zavod Trajekt

Informacije: www.trajekt.org, www.snabyrow.com
Kontakti:
Anja Planišček  E: ap@trajekt.org, Tea Pristolič, producentka E: tea@aufbix.org

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.