Novice

Zmagovalni Papirnati stol

Stol iz časopisa, vode in moke

Uredništvo

23.02.2012

Študenta ljubljanske Fakultete za arhitekturo Nuša Zupanc in Peter Plantan sta s Papirnatim stolom zmagovalca mednarodnega idejnega natečaja Recycle/Rechair, ki ga je organizirala AWR, Architecture Workshop in Rome. Cilj natečaja je bil oblikovanje “eko-stola” za prihodnost iz poljubnih recikliranih materialov. Vse, kar sta avtorja porabila za stol, sta bila dva para rok, kup starih časopisov, nekaj vode in moke.

Kaj je PaperChair in iz česa je narejen?
PaperChair je okolju prijazen počivalnik iz 100% recikliranih materialov. Glavni cilj pri oblikovanju in izdelavi je bila s čim bolj preprostim materiala doseči čim večji učinek v konstrukcijskem in oblikovalskem pogledu. Avtorja sta za izdelavo uporabila časopisni papir, za vezivo pa naravno lepilo. Glavna ideja je bila narediti nov material – prešan kompozit časopisnega papirja.

Kako je narejen?
Počivalnik je narejen iz več reber. Avtorja sta obliko rebra dosegla s kalupom, v katerega sta vlila mešanico časopisnega papirja, vode in lepila. Časopis je s pomočjo veziva in ob pritisku postal kompaktnejši in pridobil trdnost in nosilnost. Posamezna rebra so nato sestavljena v stol.

Zakaj takšna oblika?
Avtorja sta želela oblikovati počivalnik, ki bo že na prvi pogled dajal vtis zračnosti in lahkotnosti. Pomembno je bilo, da je počivalnik možno preprosto in hitro premikati po stanovanju in ga uporabljati kjerkoli. Pomembna je bila tudi vizualna privlačnost, oblika, ki uporabnika povabi, da v njem prelista časopis, prebere knjigo ali si odpočije po napornem dnevu. Njegova lahka struktura je zasnovana z mislijo o kosu pohištva z estetsko noto, ki prostor dopolni in polepša.

Je PaperChair udoben?
Pri snovanju je bilo enako kot material in oblika pomembno udobje. Oblika počivalnika je zato prilagojena linijam človeškega telesa. Naslonjalo počivalnika je nekoliko nagnjeno in tako skrbi ne le za udobje, temveč tudi pravilen položaj telesa.

Je PaperChair okolju prijazen?
PaperChair dokazuje, da je vse, kar potrebujemo za okolju prijazno pohištvo, že v našem gospodinjstvu. Morda moramo o materialih, s katerimi se srečujemo vsak dan, le nekoliko razmisliti in nanje pogledati z drugega zornega kota, z nekaj domišljije in kreativnosti. Le tako lahko razbremenimo okolje in omogočimo, da bo prostor ,v katerem živimo čistejši in lepši za naslednje generacije. Počivalnik lahko predelamo znova in znova, brez odpadnih materialov in kemikalij. Torej – potrebujemo le dva para rok, kup starih časopisov, nekaj vode in moke.

Več: http://www.awrcompetitions.com/competition/8/100-ecodesign

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.