What will the Harvest be? (umetniška skupina Somewhere - Nina Pope, Karen Guthrie), Abbey Gardens, London
Novice

Praktični urbanizem in pravica do zelenega

O razvoju mest 'od spodaj navzgor'

Uredništvo

18.03.2012

V dunajskem Architektur Zentrumu je na ogled razstava Hands-on Urbanism 1850-2012 – The Right to Green, ki je posvečena zgodovini ideje neformalne uporabe urbanih prostorov. Predstavlja 19 starejših in sodobnih primerov urbanih vrtov in neformalnih naselij, ki so nastali kot posledica družbeno-ekonomskih kriz – kot spontan odgovor mestnih prebivalcev na pomanjkanje hrane, brezdomstvo, ekološke probleme itd.

Razstavo je po dolgoletni raziskavi zasnovala kuratorka Elke Krasny. Z izborom primerov iz Evrope, Severne in Južne Amerike ter Azije je izpostavila pomen urbanizma ‘od spodaj navzgor’ – samoorganizacije prebivalcev, participacije in skupnostnih akcij v urejanju mestnega prostora. Te neformalne, navidezno majhne akcije in projekti so mnogokrat vodili do večjih sprememb. Obenem so povezali prebivalce, okrepili medsosedsko sodelovanje in povečali družbeno kohezijo.

“Hands-on Urbanism 1850-2012″ predstavlja alternativno zgodovino urbanizma, ki na strokovnjake, ki se ukvarjajo z načrtovanjem mestnega prostora, naslavlja vprašanja o odgovornosti do mestnih virov, predvsem do prebivalcev. Razstava vloge strokovnjakov v tovrstnih alternativnih projektih predstavlja kot drugačne od tistih pri načrtovanju ‘z vrha navzdol’ – arhitekti/urbanisti/umetniki so raziskovalci, pobudniki akcij, njihovi usmerjevalci in povezovalci udeležencev. In kako ti projekti vplivajo na uradne urbane politike? V mnogih primerih pozitivno, bodisi v smislu dopolnjevanja urbanističnih načrtov, spreminjanju infrastrukturnih smernic itd.. Elke Krasny je v opisu razstave zapisala: “Urbanizem ‘od spodaj navzgor’ ni izjema pravila, temveč potisna sila urbanega razvoja in pogosto spodbuda spremembam urbane politike.”

Ob razstavi je izšla tudi knjiga, v kateri je poleg esejev predstavljenih še več primerov, med drugimi tudi “Onkraj gradbišča” Kulturno umetniškega društva Obrat. Onkraj gradbišča je projekt urbanega skupnostnega vrta in participativne intervencije v degradiran mestni prostor. Dolgo zaprto zemljišče ob Resljevi ulici v Ljubljani se je v sodelovanju z okoliškimi prebivalci in drugimi zainteresiranimi spremenil v skupnostni prostor, namenjen vrtovom, druženju, ekologiji, izobraževanju in kulturi. Tako se uresničuje cilj projekta, ki je preverjati in predstavljati potenciale mestnih degradiranih območij in njihovega prevrednotenja z začasnimi in skupnostnimi intervencijami. Hkrati se spodbuja procesualno in participativno prostorsko načrtovanje in urejanje ter urbano ekološko vrtnarjenje.

Več:
www.azw.at
www.onkrajgradbisca.com

___________________________________________________________

Fotografije (iz sporočila za medije, Architektur Zentrum Wien)

What will the Harvest be? (umetniška skupina Somewhere – Nina Pope, Karen Guthrie), Abbey Gardens, London; © Elke Krasny

Mestni vrtovi Schrebergarten, Leipzig; © Archiv Deutsches Kleingärtnermuseum in Leipzig e.V., Deutschland

Macondo, Sosedski in reciklažni vrtovi, Flüchtlinge, Dunaj; © Elke Krasny

Ma Shi Po Village, Hong Kong; © Shu-Mei Huang

Neformalno naselje Kaisenhäuser, Bremen; © Sammlung Ulrike von Hörsten-Wenzl

Naselje Rosenhügel, Dunaj; © Archiv der :ah! Siedlung Rosenhügel

Neformalno naselje v Indiji, umetniška raziskava za projekt ‘morethanshelters’; © Daniel Kerber

The Cook, the Farmer, his Wife and their Neighbor; © Wilde Westen, Marjetica Potrč

Onkraj gradbišča, Ljubljana (KUD Obrat); © KUD Obrat

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.