Novice

Po Gostilni dela še Oblačilnica

Reciklaža lokala na Poljanski 11 v prodajalno rabljenih in predelanih oblačil

Anja Planišček

03.04.2012

Gostilni dela se je pridružila še Oblačilnica dela – nova enota socialnega podjetništva v okviru projekta Tovarne dela. Oblačilnica je prodajalna rabljenih oblačil in oblačil, ki jih predelujejo mladi slovenski oblikovalci. Dopolnjujejo jih artikli, ki jih iz tekstila izdelujejo zasvojeni v partnerski organizaciji Projekt človek ter predmeti, ki jih podarjajo brezdomci Kraljev ulice.

Ideja Oblačilnice je podobna ideji Gostilne – v Oblačilnici zbirajo rabljena oblačila, jih predelujejo in ob tem ustvarjajo delovna mesta za mlade, ki iščejo prvo zaposlitev ter za brezposelne, ki so starejši od 50 let in se težko ponovno zaposlijo. V projektu se okoljske teme – zmanjševanje tekstilnih odpadkov, ponovna uporaba, kritika potrošništva – povezujejo z družbenimi – odpiranjem novih delovnih mest in zaposlovanjem težje zaposljivih ljudi. V Sloveniji namreč danes mladi težko najdejo prvo službo, v zadnjih letih pa je propadla vrsta tekstilnih podjetij in mnogo tekstilnih delavk in delavcev je ostalo na cesti.

V tem miselnem okviru je zasnovan tudi prostor trgovine. Gaja Mežnarič Osole (oblikovalka vizualnih komunikacij) in Maja Bevc (absolventka arhitekture), avtorici zasnove, sta v ospredje postavili vprašanje, kako s prostorom sporočiti idejo celotnega projekta. Zato sta kot osnovno vodilo vseh oblikovnih posegov izbrali reciklažo in kot način dela participacijo. Rezultat je recikliran prostor z reciklirano opremo, ki je nastal v sodelovanju avtoric, bodočih zaposlenih, širše javnosti, lokalne skupnosti in sorodnih socialnih podjetij (Centra ponovne uporabe iz Rogaške Slatine, Kraljev ulice in Projekta Človek).

Reciklaža + participacija

Reciklaža je (trenutno) priljubljen oblikovalski pristop, skoraj trend, in tudi v Ljubljani se je pojavilo že nekaj lokalov, v katerih je glavni del opreme staro pohištvo s kosovnega odpada, bolšjega sejma itd.. A vendar v primeru oblačilnice ne gre za trend, temveč za logični odgovor na idejo projekta in pogoje, s katerimi sta bili soočeni oblikovalki: minimalni budget (5.000,00 EUR) in kratek dvomesečni rok od zasnove do izvedbe.

Dejstvo, da je Oblačilnica dela v najemnem lokalu v pritličju spomeniško zaščitene stanovanjske hiše, je že na začetku omejilo možnost posegov. Dva svetla prostora z lesenim ladijskim podom in obokanimi stropovi sprememb niti nista potrebovala: prostor ob vhodu se je namenil prodaji oblačil, ki jih predelujejo mladi modni oblikovalci, prostor v ozadju pa oblačilom ‘iz druge roke’. Garderoba je nastala v predprostoru sanitarij – zakriva jo le zavesa iz stare rjuhe, ki visi na odsluženi vodovodni cevi. Z nekoliko premisleka sta oblikovalki predelali le zidne niše, ki so postale prodajne police.

Iznajdljivo sta predelali tudi obstoječo razsvetljavo, katere napeljave sicer ni bilo možno spreminjati: luči sta obesili na daljše kable, ki omogočajo razmeščanje po prostoru glede na potrebe in dogodke. Luči lahko visijo s stropa, sten ali pa so obešene na stojala oblačil in naslonjala stolov.

V procesu nastajanja Oblačilnice se je oblikovala želja po prilagajanju prostorov za izvajanje ustvarjalnih delavnic in drugih dogodkov. Prilagajanje omogočajo večnamenski in premični kosi opreme, ki so jih reciklirali v Centru ponovne uporabe, in jim ob tem dodali le nujne nove sestavne dele. Skoraj vse kose je možno premikati ali jim spreminjati funkcijo. Obešalniki za obleke na kolescih so izdelani iz starih letev in novih lesenih plošč; raznovrstni stari stoli služijo razstavljanju raznih predmetov in v času delavnic sedenju; lesene stenske plošče z obešalnimi kljukicami so namenjene razstavljanju modnih dodatkov in se po potrebi sestavijo v mize.

Skoraj nobenega elementa v obstoječem prostoru niso ‘zavrgli’, temveč zgolj reciklirali po načelu ‘naredi si sam’. Za najem delovne sile namreč ni bilo denarja. Oblikovalki sta bili ob pomoči ljudi, ki so sodelovali na treh delovnih akcijah, mizarjev iz Centra za ponovno uporabo iz Rogaške Slatine in lokalnih obrtnikov (čevljarja, usnjarja in cvetličarjev), tudi glavna delovna sila. Ker so izkušnje iz projekta Gostilna dela pokazale, da je s sodelovanjem zainteresirane javnosti in sosedov možno ustvariti prostor, ki se vsebinsko in oblikovno dobro vklaplja v okoliški kontekst, so v času nastajanja Oblačilnice organizirali tri ustvarjalne delavnice. Delavnice so bile tematsko vezane na predelavo tekstila in lokalno prebivalstvo seznanile z bodočo dejavnostjo. Tako so iz starih rokavov oblek in majic nastali senčniki luči, ki danes osvetljuejo trgovino. Senčnike je ob različnih letnih časih in dogodkih možno menjati in ustvarjati različne ambiente. Na eni od delavnic so iz starih majic sešili vrečke, ki jih v trgovini uporabljajo namesto klasičnih papirnih oz. plastičnih.

Vizualne komunikacije

Tudi komunikacijski sistem vidnih sporočil se je začel razvijati že v času delavnic ter podobno kot prostor in oprema prodajalne odraža idejo projekta. Osnovi sta verbalna in vizualna konstanta – ‘oblačilnica dela’, ter znak v obliki obešalnika. Konstanti z iznajdljivim in ‘ročnim’ načinom dodajanja besed (dopisovanjem na izložbeno okno, na etikete itd.) v različnih kominacijah ponujata vrsto aplikacij.

Nevtralno

Oblačilnica dela je prostor, ki je zanimiv ne le zaradi idejnega ozadja celotnega projekta in procesa nastajanja, temveč zato, ker je oblikovalkam navkljub temu uspelo ustvariti nevtralen ambient. V ospredje sta jasno postavili vsebino – preoblikovana in stara oblačila, modne dodatke iz tekstila ter dogodke in srečanja. Prostor in oprema kljub zgodbam, ki se skrivajo v njihovi reciklaži, nudita le nevtralni okvir vsebine. In ravno nevtralnost tu predstavlja možnost, da se prostor, tako kot je nastal, lahko tudi dopolnjuje ali spreminja v prihodnosti.

____________________________________________________

Arhitektura/oblikovanje: Maja Bevc (absolventka arhitekture) in Gaja Mežnarić Osole (oblikovalka vizualnih komunikacij)
Sodelavci pri prenovi:
Center ponovne uporabe, Rogaška Slatina, obrtniki s Poljanske ulice in prostovoljci
Naročnik projekta
: Društvo za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva
Lokacija:
Ljubljana, Poljanska 11
Prenova:
oktober-november 2011
Velikost prostora:
46m2
Fotografije: arhiv avtoric projekta

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.