Dogodki

Rog et cetera

Predstavitev nove številke AB

Knjigarna Konzorcij

Uredništvo

11. 04. 2012 ob 18.00

Nova številka AB-ja, katere predstavitev bo v sredo, 11. aprila ob 18.00 v Knjigarni Konzorcij, je posvečena regeneraciji industrijskih območij v mestih in predvsem Rogu. Zdi pa se, da regeneracija Roga za Ljubljano ponovno postaja vprašanje. Na razpis za javno-zasebno partnerstvo, ki ga je MOL zaključila 7. marca, se ni javil noben ‘resen’ investitor. Konec februarja pred tem je razprava v Mestnem muzeju v okviru mednarodnega projekta Second Chance, ki se ukvarja z regeneracijo industrijskih območij petih evropskih mest, ponovno izpostavila dvome o ustreznosti programskih in ekonomskih smernic za regeneracijo območja. Razpravo je vodila Lia Ghilardi, sociologinja/urbanistka, strokovnjakinja za urbano regeneracijo, ki je opozorila na vrsto dilem v zvezi z načrtovanjem prenove Roga: ustreznost programskega osredotočenja na kulturo, ekonomsko računico ter samim načinom izvajanja projekta, ki ne temelji na vključevanju lokalne skupnosti, politike in strokovnjakov, temveč na (tipični politični) odločitvi od zgoraj navzdol. V razpravi je sodeloval tudi Bertram Schultze, vodja uspešne prenove nekdanje bombažne predilnice in tkalnice Spinnerei iz Leipziga in tovarne AEG iz Nurnberga. Tudi on je bil kritičen do načrtovanega Centra sodobnih umetnosti z velikimi razstavnimi površinami. V središču Ljubljane je namreč že danes precej razstavišč za umetnost, vključno z nedavno prenovljenim Muzejem sodobne umetnosti Metelkova. Skoraj vse institucije težko finančno vzdržujejo te prostore, ob čemer jim zmanjkuje sredstev za umetniško produkcijo.

Dejstvo je, da so načrti za prenovo tovarne v Center sodobnih umetnosti v izdelavi. Dejstvo je tudi, da je danes, v času krize, izjemno težko najti denar za večje investicije in oblikovati ustrezno javno-zasebno partnerstvo. Da velikih rezov na področju financiranja kulture niti ne omenjamo. In ne nazadnje – danes obstaja že vrsta predvsem socioloških kritik konceptov urbane regeneracije z umeščanjem umetnosti oz. t.i. kreativnih industrij. Kaj torej storiti z Rogom?
Bo predloge lahko ponudil pilotni projekt – paviljon s produkcijskim in prireditvenim prostorom, ki naj bi ga ob tovarni v okviru Second Chance-a postavili junija 2012?

Prenovi Roga je posvečena tudi zadnja številka revije AB, ki jo bodo predstavili v Knjigarni Konzorcij. Sodelovali bodo urednik Miha Dešman, konservatorka ZVKD Tatjana Adamič ter arhitekt Aljoša Dekleva. Kratkim predstavitvam bo sledil pogovor.

“Članki v reviji se ukvarjajo z vprašanji revitalizacije industrijskih objektov v mestu. Ali in kako lahko arhitektura pomaga oživiti neko stavbo, ali lahko prenovljena stavba oživi celoten del mesta – skratka, ali lahko arhitektura oziroma arhitekturna rešitev nastopi kot anima – nova duša stavbe in mestne četrti?

Pri tovarni Rog in sorodnih projektih gre seveda tudi za tehnično vprašanje prenove. Kako se obnavlja kulturni spomenik, kakšne so tehnične zahteve, kako se »mu ne naredi sile«, še posebej, če je stavba tako pomembna kot tovarna Rog. Prav tehnična dediščina je pomembna osnova za umeščanje novih vsebin, saj s svojimi gabariti in razporeditvijo prostorov služi kot fleksibilna in večnamenska struktura za različne oblike dejavnosti.

Prenova Roga odpira vprašanje zasebno‐javnega partnerstva ‐ kako ga izpeljati, da bo zasebni partner zadovoljen, javnost pa bo iztržila kar največ.
Tovarna Rog naj bi postala središče sodobne umetnosti Ljubljane. Sodobna umetnost ima drugačne zahteve po razstavnih prostorih in prostorih za ustvarjanje, kot jih je imela tradicionalna umetnost. Ker bo tovarna Rog eno prvih namensko ustvarjenih središč za sodobno umetnost v Ljubljani, tudi to za seboj povleče precej vprašanj.”
(iz obvestila za medije, DAL)

Več:

http://www.secondchanceproject.si/

http://www.auf-aeg.de/

http://www.spinnerei.de/

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.