Tovarna celuloze v Maglaju
Dogodki

Arhitekt Danilo Fürst

Monografska razstava ob stoletnici rojstva

Festivalna dvorana Bled

6. april - 6. maj 2012

Ob stoti obletnici rojstva arhitekta Danila Fürsta, ki je umrl leta 2005 in je bil kot arhitekt aktiven praktično do svoje smrti, bi želeli osvetliti več zornih kotov v zgodovini slovenske arhitekture 20. stoletja. Plečnikovo šolo in njene značilnosti, ki so oblikovale najvidnejše predstavnike slovenskega modernizma, kot sta Edvard Ravnikar in Danilo Fürst; poudariti bi želeli Fürstovo blejsko obdobje, kjer je kot mestni arhitekt, pri petindvajsetih letih, zgradil zavidljiv arhitekturni opus; povojno obnovo, socialno gradnjo in začetke industrijske montažne gradnje, področje, na katerem je Fürst odigral vodilno vlogo in ga zato štejemo za pionirja montažne gradnje v Sloveniji ter obdobje po upokojitvi, ko je gradil tudi gorske koče in smučarske žičnice ter veliko del za cerkev.

Arhitekt Danilo Fürst je bil rojen leta 1912 v Mariboru. V svojem herkulejskem ustvarjalnem opusu je posegal na vsa področja arhitekturnega ustvarjanja – od vodenja društva arhitektov, soustanovitve revije Arhitekt, prek urbanizma in hortikulturnih ureditev, projektiranja stanovanj, šolskih, administrativnih, industrijskih objektov ter prizadevanja za uveljavitev montažne gradnje do oblikovanja pohištva.

Monografska predstavitev njegovega obširnega in pestrega ustvarjalnega opusa v Festivalni dvorani na Bledu, poudarja Fürstova dela na Gorenjskem ter predstavi vsa najpomembnejša dela njegovega opusa. Ob razstavi je na voljo tudi vodnik po Fürstovi arhitekturi na Gorenjskem v obliki zloženke, proti koncu razstave pa bo izšla tudi obširna monografija v slovenskem in angleškem jeziku, ki na več kot 300 straneh in s 300 fotografijami in načrti izčrpno prikazuje celoten arhitekturni opus Danila Fürsta.

Idejna zasnova, prostorski koncept in organizacija razstave sta bili v rokah Maje Šmid, avtorica razstave, vodnika in monografije je arhitektka doc. dr. Nataša Koselj. Pri razstavi so sodelovali tudi študenti arhitekture v okviru predmeta Slovenska arhitektura 20. stoletja: Alja Čehovin, Matic Kržan, Jure Mihevc in Natalija Razpotnik. Večino fotografij, ki so predstavljene na razstavi je posnel fotograf Miran Kambič. Razstavo so omogočili: Občina Bled, Zavod za kulturo Bled, Gozdno gospodarstvo Bled in Talum Kidričevo. Kot partnerji pa sodelujejo: Fakulteta za arhitekturo UL, Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO in Docomomo Slovenija.

Razstavo bo v petek, 6. aprila ob 19. uri odprl župan občine Bled, gospod Janez Fajfar in bo na ogled v Festivalni dvorani Bled, od 6. 4. 2012 do 6. 5. 2012, med 11. in 19. uro.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.