Dogodki

Mali arhitekti

Trgu Leona Štuklja, Maribor

14. april - 4. maj 2012

Projekt Mali arhitekti arhitektk Teje K. Lozar in Manice K. Musil je nastajal pod okriljem projekta Evropske prestolnice kulture 2012 na področju otroške in mladinske ustvarjalnosti. Sodelovalo je 10 vrtcev in 11 šol, ki so na podlagi avtorske slikanice Mala arhitekta oblikovali glinene hiške. Med 14. aprilom in 4. majem bo 1.300 otroških glinenih hišk razstavljenih na odprtem mestnem prostoru, na Trgu Leona Štuklja v Mariboru.

Hiše so razstavljene na različno velikih kovinskih obročih napolnjenih z rečnim prodcem. Vsaka šola in vsak vrtec ima označen svoj krog, na katerem sta avtorici iz otroških hišk tvorili mala mesta in naselja.

Otroci so na podlagi enakih navodil in izhodišč glinene hiše izdelovali v vrtcih oziroma šolah. Zaradi dolgotrajnega sušenja gline in velikega števila vključenih otrok, so hiške izdelali že v oktobru in novembru 2011, februarja in marca 2012 pa jih je prevzel lončar in pripravil, da so lahko razstavljene v zunanjem prostoru.

Otroško ustvarjanje se je z razstavo v odprtem mestnem prostoru tako preselilo izven šolskih in vrtčevskih zidov ter je predstavljeno širši javnosti. Cilj projekta je med drugim tudi, da otroška ustvarjalnost postane sodobna prostorska postavitev.

Projekt Mali arhitekti je nastal v sklopu projekta Mali arhitekti s čarobnim svinčnikom, ki je sestavljen iz dveh delov. Oba sta zasnovana po avtorskih slikanicah, Mala arhitekta in Čarobni svinčnik, ki sta bili izhodišče za otroško ustvarjalno delo: likovno, arhitekturno in tudi literarno. Pri obeh projektih je rdeča nit vključevanje otrok v odprti mestni prostor, kjer so otroški izdelki na ogled mimoidočim meščanom.

Izjava Manice K. Musil:

‘V projekt sva s Tejo vključili ogromno vrtcev, šol, če bi bilo v najini moči, bi vključili še ostale šole. Zaradi obširnosti projekta sva pričeli z izvajanjem že februarja 2011, da pa sva ga lahko izvedli, smo morali Male arhitekte s čarobnim svinčnikom vključiti v redni šolski program. Šole in vrtci so vsi z velikim veseljem pristopili k projektu. Nama kot arhitektkama pa je bil cilj, da razstavimo otroške izdelke na odprtem mestnem prostoru kot privlačno prostorsko postavitev. S s tem ustarjalnost za zidovi šol postane javna, kar pa menim, da je v teh časih še kako pomembno.’

Sodelujoče šole:

Center za sluh in govor Maribor

Osnovna šola Maksa Durjave Maribor

Osnovna šola Bojana Ilicha Maribor

Osnovna šola Draga Kobala Maribor

Osnovna Šola Kungota

Osnovna šola Janka Padežnika Maribor

Osnovna šola Bratov Polančičev Maribor

Osnovna šola Rada Robiča Limbuš

Osnovna šola Franca Rozmana- Staneta Maribor

Osnovna šola Gustava Šiliha Maribor

Osnovna šola Prežihovega Voranca Maribor

Sodelujoči vrtci:

Center za sluh in govor Maribor

Vrtec Jožice Flander

Vrtec Ivana Glinška

Vrtec Jadvige Golež

Vrtec Boris Peče

Vrtec Pobrežje

Vrtec Studenci

Vrtec Tezno

Vrtec Otona Župančiča

Waldorfski vrtec Mavrična dežela

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.