Novice

Narodna univerzitetna knjižnjica 2

Natečaj zaključen, nagrajeni projekti izbrani

Maša Ogrin

08.05.2012

Včeraj je v javnost stopila nova podoba Narodne in univerzitetne knjižnice, ki bo postavljena na mestu nekdanjega rimskega sečišča carda in decumausa, na križišču Zoisove ceste, ki je del notranjega mestnega ringa, s pomembnimi mestnimi palačami in Vegove ulice, ki predstavlja notranjo univerzitetno os, ob kateri ležita rektorat univerze in Plečnikova NUK.

Pomemben kriterij izbora komisije za projekt Narodne in univerzitetne knjižnice 2 je bil ustrezno vključevanje stavbnega volumna v obstoječe mestno tkivo z upoštevanjem simbolnega izraza narodne knjižnice za mesto in državo.

Natečaj je zahteval tako izredno dobro poznavanje izbrane lokacije kot tudi organizacije programa knjižnic na sploh, saj gre za projekt ene temeljnih stavb univerzitetnega mesta na specifični zgodovinski lokaciji stare rimske Emone. Odnos nove nacionalne knjižnice do okolja, obstoječih stavb javnega pomena in odprtega prostora, simbolni pomen nove stavbe, spoštljiv odnos do izkopanin, organizacijska jasnost programov knjižnice in nenazadnje energetsko učinkovita zasnova, so bili ključni kriteriji izbire projektov.

Komisija za izbor nove stavbe Narodno univerzitetne knjižnice je imela zahtevno nalogo, na mednarodnem natečaju je morala izmed več kot stopetdesetih prispelih elaboratov izluščiti tiste, ki so vredni premisleka in pozornosti širše strokovne javnosti.

Žirija se je odločila, da prvo nagrado podeli projektu arhitekturnega biroja Bevk-Perovič, ki mu je, po mnenju komisije, z enostavnim, a impozantnim simbolnim volumnom, uspelo nagovoriti javni prostor. Z ene strani se stavba odpira proti Filozofski fakulteti, z druge pa komunicira z Emonsko promenado, križevniškim parkom in v nadaljevanju osi, s Plečnikovo knjižnico. Stavba ima korekten odnos do Plečnikove knjižnice in odpira arheološko pritličje širši (kulturni) javnosti z različnimi vrstami podpornega programa. Prepričljiva naj bi bila tudi zasnova fasade – sinkopirana izmenjava montažnih votlih in trdnih armiranobetonskih stebrov dveh različnih premerov, ki aludirajo na značaj Plečnikovih del v Ljubljani.

Drugo nagrajeni projekt je projekt arhitekturnega biroja Blenkuš-Florjančič. Zasnovana stavba ima značilnost vogalne palače. Tudi ta projekt pristopa k antičnim ruševinam s spoštljivim odnosom, v pritličju določa strukturo in organizacijo stavbe rimska geometrija križanja carda in decumanusa. Projekt po mnenju komisije vključuje veliko dobrih organizacijskih rešitev, zmoti le linearna organizacija etažnega skladišča, saj onemogoča hitro manevriranje s knjižničnim gradivom. Duh Plečnikove knjižnice povzema svetlobni atrij, ki je umeščen po vsej višini knjižnice.

Tretjenagrajeni projekt arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar obravnava objekt nove knjižnice kot vogal, spodrezano pritličje odgovarja težkemu kamnitemu zidu križank, in tudi sicer stavba zelo dobro komunicira z osjo emonske promenade. V stavbo vstopamo na mestu nekdanjih rimskih ulic. Odnos stavbe do obstoječih volumnov kareja pa je tisti, ki ni prepričal žirije, saj naj bi zaradi nerazdelanih stikov stavba delovala začasno.

Priznanje je pripadlo projektu Carlosu Meri Cucartu, katalonskemu arhitektu, katerega projekt je izstopal zaradi izjemne jasnosti koncepta stavbe, kar je bilo pri oddanih elaboratih bolj izjema kot pravilo. Znižana priznanja so pripadla Marku Studnu, z birojem Spacelab, s po mnenju komisije izredno dodalenim elaboratom, a slabim pozicioniranjem vstopnih površin; Jordi Hildagu Tanu iz Katalonije, katerega projekt umakne čitalnico v notranjost objekta, na obod pa razporeja skladišča, slaba lastnost česar je, da čitalnica prejme v notranjost premalo svetlobe in je zaradi dislociranih skladiščnih enot otežena organizacija dela in hiter pretok gradiva do uporabnikov. Zadnje podeljeno znižano priznanje pa je pripadlo tudi arhitektom Glass Kramer Löbbert iz Berlina, ki so ponudili dobro rešitev stika javnega mestnega parterja z zgodovinsko pokrajino izkopanin.

Le upamo lahko, da se ob aktualnem družbeno-političnem stanju, po dvajsetih letih zgodba NUK 2 ne bo že drugič ponovila.

Več o projektih si lahko preberete v zaključnem poročilu na spletni strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.

komentarji (7)

 1. anna, 09.05. 2012, 11:46

  Torej so bili v komisiji trije profesorji s fakultete za arhitekturo, ki so podelili prvo nagrado docentu, drugo rednemu profesorju, tretjo pa parnerju bivšega profesorja s taiste fakultete. Haha, mal pa je hecno..

 2. hipotamuss, 09.05. 2012, 12:42

  vedno takoj teorije zarote, vse je zmenjeno, vsi so pokvarjeni itd. daj, poglej oddane elaborate in povej kje se je zgodila krivica, oz. kateri bi po tvoje moral zmagati.

 3. anna, 10.05. 2012, 09:33

  Brez panike, hipotamuss, nobene teorije zarot niso potrebne. Komentar povzema zgolj dejstva, ki pa se meni pač zdijo hecna. Pri takšnem mednarodnem natečaju. Če ne drugega, kažejo na to, da imajo slovenski arhitekti očitno poenoten okus. Kar je nekako logično, saj izhajajo iz istega gnezda. Morda si zato tuje ideje posledično težje utrejo pot k nam. Da pa se meni osebno celotna zadeva zdi izgubljena priložnost, pa je že druga debata.

 4. tadej, 15.05. 2012, 08:59

  kaj anna, želiš stekljenjak od Koolhaasa?

 5. petra_stoj, 21.06. 2012, 19:16

  Morda bi ZAPS lahko že zorganiziral obljubljeno razstavo, da si lahko sploh ustvarimo korektno mnenje. Ali smo jo zgrešili or date and place of the exhibition are comming soon ?!?

 6. toro, 18.07. 2012, 14:49

  Če koga zanima katalog

 7. toro, 18.07. 2012, 14:50

  Čega zanima katalog: http://www.pdf-archive.com/2012/07/18/nuk-ii/

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.