Novice

Prva večerja

Prostor gurmanskega dogodka

Maša Ogrin

21.05.2012

Ideja o pop up restavraciji je k nam prišla iz tujine. Pop up je kulinarični dogodek pri katerem do zadnjega ni jasno, kje se bo odvil in kaj bo na meniju. V Slovenijo sta idejo Prve večerje pripeljala Urška in Luka iz Dade, v studiu Kreativne cone Šiška pa so v sodelovanju s tremi mladimi oblikovalkami ustvarili edinstveni dogodek.

Ambient so oblikovale Gaja in Nina iz kolektiva (Grupa) ter Nuša iz ekipe Rompom. Njihova naloga je bila v manj kot treh tednih zasnovati dogodek za sedemdeset ljudi. Šest večerij se je odvilo v stari Plečnikovi mizarski delavnici v Vižmarjih. Koncept oblikovanja ambienta je bil drzen, oblikovalke so se odločile za izdelavo kuhanega pohištva. Poizkus se v tem merilu sicer ni obnesel, tako pripravljeni stoli so v dnevu splesneli, se je pa izkušnja zato toliko bolj obrestovala pri nadaljnjem razvoju ideje.

Kuhane stole so v izvedbi nadomestili opuščeni leseni stoli, ki so jih podarili prijatelji, miza iz starih desk postavljenih na koze se je vila skozi celoten prostor in omogačala kar največjo komunikacijo med obiskovalci večerje. Izpod spretnih prstov oblikovalk so nastali tudi kuhani oz. pečeni dodatki in sicer so mizo krasili lončki za rože oz. sadike (kumar, paradižnika, kivija ter buč) iz žagovine, moke in vode, ter karamelni lončki za pribor. Meniji in vinske karte so bili odtisnjeni na papirnatih pogrinjkih, preko projektorja v jedilnici pa so obiskovalci lahko spremljali nastajajanje gurmanskih umetnin v kuhinji. Osvetlitvene luči so bile pečene iz slanega testa, pripravljene s pomočjo kuharja Grege Denka iz Štajerske.

Odlična ideja, ki je povezala oblikovalce, kuharje, študente gostinske in turistične šole ter avanturistične gurmanske navdušence, dogodek pa je s senzorjalnimi detajli opreme dobil originalen pečat. Si sploh lahko predstavljate, da bi namesto obroka v restavraciji brez slabe vesti pojedli del opreme?

Oblikovanje: Gaja Mežnarić Osole, Nina Mršnik in Nuša Jelenec

Naročnik projekta: Zavod za sodobno gastronomijo Heda

Fotografije: Klemen Ilovar, NatanEsku (fotografije iz dogodka), arhiv oblikovalk (proces)

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.