Dogodki

Silent Revolutions_sodobno oblikovanje v Sloveniji

Razstava se seli v Maribor

Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6

16. junij - 15. julij 2012, otvoritev: sobota, 16. junij 2012, ob 19.00

Muzej za arhitekturo in oblikovanje Ljubljana v koprodukciji z Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012/Terminal 12 v Umetnostni galeriji Maribor predstavlja razstavo Silent Revolutions, sodobno oblikovanje v Sloveniji, z izborom oblikovalskih projektov, ki so zaznamovali prvi dve desetletji obstoja države. Izbrana oblikovalska dela poosebljajo strasti in obsesije posameznih ustvarjalcev ter zagon, inovativni razvoj in visoko kakovostno proizvodnjo, od filigransko izdelanih gramofonov Franca Kuzme in zapeljivih luči Black Cherry Lamps oblikovalke Nike Zupanc do prvega večjega hibridnega plovila na svetu Greenline 33 Hybrid podjetja Seaway in modularnih fasadnih sistemov Qbiss One with ArtMe, ki jih razvija podjetje Trimo. Razstava predstavlja še ključne izdelke velikanov slovenske industrije med drugimi serijo Elanovih revolucionarnih smuči WaveFlex, ki so jo oblikovali s studiem Gigodesign, Alpinine čevlje za tek na smučeh Racing Elite, ki so jih razvili s studiem Jure Miklavc in Gorenjevo linijo gospodinjskih aparatov Simplicity Gorenje Design Studia.

Razstava prinaša na ogled izbrana dela več kot 25 slovenskih oblikovalcev in je prva obsežna mednarodna predstavitev slovenskega produktnega oblikovanja v zadnjih dvajsetih letih. Z izborom dizajnerskih izdelkov na razstavi so pod žaromete postavljena tako pomembna podjetja, ki so razvila blagovne znamke, kot tudi posamezni oblikovalci, ki so proizvedli izdelke v omejenih serijah. Ob tem pa je širok razpon nedavnih primerov oblikovanja postavljen v dialog s petimi zgodovinskimi, ikonskimi oblikovalskimi predmeti slovenskih oblikovalcev iz 50-ih, 60-ih in 70-ih let. Razstava Silent Revolutions, sodobno oblikovanje v Sloveniji je v Mariboru razširjena z obsežnejšimi predstavitvami nekaterih oblikovalcev in studiev, ki so z izbranimi izdelki tudi del skupinske razstave. Način predstavitve je v domeni oblikovalcev in za razliko od skupinske predstavitve objektov po izboru kustosa omogoča širši pogled v njihovo razmišljanje in ustvarjanje.
Razstava v Umetnostni galeriji Maribor je že peta v nizu mednarodnih predstavitev slovenskega oblikovanja in podjetij. Pred tem je bila od konca leta 2011 že uspešno predstavljena na London Design Festival v Veliki Britaniji, na Dutch Design Week v Eindhovnu na Nizozemskem, na Triennale di Milano in nedavno na Belgrade Design Week.
sodelujoči oblikovalci/podjetja:

Izpušni sistemi, oblikovanje: Igor Akrapovič, Akrapovič / Čevlji za tek na smučeh, oblikovanje: Jure Miklavc, Jan Jagodič, Robert Križnar; Alpina / Torbice in nakit, oblikovanje: Lara Bohinc, Lara Bohinc / Smuči WaveFlex, oblikovanje: Gigodesign in razvojni oddelek Elana, Elan / Set za vodo Flow, oblikovanje: Tanja Pak, Glesia / Gospodinjski aparati Simplicity, oblikovanje: Gorenje Design Studio, Gorenje / Svetilo Gwig, oblikovanje: Asobi, Intra lighting / Stenski obešalnik, oblikovanje: Toni Kancilja / Gramofon Stabi S, oblikovanje: Franc Kuzma, Kuzma / Svetilo Black Cherry Lamp, oblikovanje: Nika Zupanc, La Femme et la Maison by Nika Zupanc / Criatura, oblikovanje: Leonora Jakovljević, Leonora Mark – Ave Femina / Kuhalnik Holey Roket, oblikovanje: Rok Oblak, soavtor: Larry Winiarski / Igralo Squareplay, oblikovanje: Oloop / Preklopni sedež Sitty, oblikovanje: Gigodesign / Letalo Taurus Electro G2, oblikovanje: Ivo Boscarol s sodelavci, Pipistrel / Motorno plovilo Greenline 33 Hybrid, oblikovanje: Jernej in Japec Jakopin, Seaway / Stoli Fin, Dea in Luna, oblikovanje: Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, Stol & Stol / Stol Lajt, oblikovanje: Janez Suhadolc / Lopata Efekt, oblikovanje: Rinz, Pavlinec in Pavlinec, Imas / Qbiss by Trimo in Artme, oblikovanje: Trimo, Fakulteta za strojništvo in Gorenje Design Studio, Trimo / Svetilo Slim, oblikovanje: Bevk Perović arhitekti, Vertigo Bird / Naslanjač Siti, oblikovanje: Arne Vehovar, Zilio Aldo & C. sas.

kustosinja: Maja Vardjan

produkcija: MAO/Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

koordinatorji razstave: Ministrstvo za izobraževanj, znanost, kulturo in šport, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija RS za podjetništvo in tuje investicije, Urad vlade za komuniciranje

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.