Novice

Slovenski oder na finskem festivalu

Na mednarodnem natečaju izbran projekt slovenskih študentov

Maša Ogrin

11.06.2012

Na mednarodnem natečaju Evropskega združenja študentov arhitekture je ponovno zmagala ekipa slovenskih študentov. Leta 2003, ko je EASA začela z mednarodnimi natečaji za manjše objekte na različnih lokacijah po svetu, je v eko vasi Friland na Danskem s konkurenco pometla ekipa slovenskih študentov s paviljonom iz naravnih materialov.

Letošnje leto je EASA je v sodelovanju s finskim glasbenim festivalom Flow razpisala natečaj za postavitev odrskega paviljona. Glasbeni festival se bo odvil na območju nekdanje elektrarne Suvilahti v središču Helsinkov, v sklopu študentskega natečaja je bilo potrebno oblikovati manjše festivalsko prizorišče, ki naj bi zagotovilo kapaciteto za nekaj sto gledalcev, služilo pa bi koncertom manjših zasedb soul, folk in jazz glasbenikov. Montaža bo morala biti izvedljiva v sklopu dvotedenske študentske delavnice, hkrati pa naj bi odrska konstrukcija simbolno označevala festival.

»Industrija, ki je nekoč zavzemala to območje, ni tako drugačna od te, ki se izvaja danes. Organizacija festivala, tehnologija, potrebna za njegovo izvedbo ter množičen obisk so le druga vrsta industrije – industrije spektakla.« zapišejo avtorji. Študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, Larisa Kazić, Tea Kogovšek, Alja Košir in Nejc Lebar, so želeli ustvariti oder, ki bi bil podobno impresiven kot okoliške stavbe, ter bi hkrati v sebi vseboval spomin na industrijsko preteklost.

Avtorji se odločijo za radikalno potezo in paviljon oblikujejo strogo tehnično, a hkrati še vedno konstrukcijsko lahkotno. Avditorij postavijo višje od tal, da je odrski prostor odmaknjen od festivalske množice in omogoča dober ambient za poslušanje glasbe manjših komornih zasedb. Okrogla zasnova, ki oblikovno spominja na okoliške gasometre, pa omogoča enak užitek ob poslušanju glasbe vsem obiskovalcem ter spodbuja komunikacijo med obiskovalci. Objekt je pokrit s PVC – poliestrsko kroglo sidrano na konstrukcijo odra, da bo lahko deloval v vseh vremenskih razmerah.

Na zunaj oder deluje kot instalacija; ponoči pa je osvetljen označevalec, ki poroča o trenutnem nastopu in hkrati predstavlja vez med preteklostjo in prihodnostjo, deluje kot nekakšen označevalec območja Suvilahti in zaščitni znak festivala Flow.

Avtorji projekta: Nejc Lebar, Larisa Kazić, Tea Kogovšek, Alja Košir

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.