Dogodki

S prof. Koželjem na kolesarski ogled Ljubljane

Prulski most, zadnja postaja avtobusa št. 9

21. junij 2012 ob 18ih

MAO v okviru izobraževanj Plečnik 2.0 vabi na kolesarjenje ob nabrežjih Ljubljanice pod strokovnim vodstvom prof. Janeza Koželja.

Za oživitev nabrežij Ljubljanice in mostov so bile v zadnjih letih v okviru projekta MOL izvedene prenove številnih odsekov ob Ljubljanici. Potekale so bodisi po Plečnikovih načrtih bodisi na podlagi novo izvedenih arhitekturnih natečajev. Mednje spadajo prenova Trnovskega pristana, Krakovskega nasipa, Brega, območja od Prulskega mostu do Špice ter nova parkovna ureditev Špice z izgradnjo brvi čez Grubarjev kanal ter novega Žitnega in Mesarskega mostu. V letu 2011 je bila dokončana izgradnja novega Mrtvaškega mostu, medtem ko je bil stari litoželezni most (oz. Hradetskega most, ki je pred Plečnikovo prestavitvijo stal na lokaciji Čevljarskega mostu) prestavljen med Krakovsko in Grudnovo nabrežje.

Ravno projekt preureditve nabrežij in mostov na Ljubljanici v predelu starega mestnega jedra je bil nagrajen z Evropsko nagrado za urbani javni prostor 2012, ki jo od leta 2000 podeljujejo z namenom spodbujanja ustvarjanja in izboljšanja javnega prostora . Obsežen urbanistični podvig je rezultat skupnega dela različnih arhitektov, ki so poskušali nadaljevati vizijo Jožeta Plečnika o ureditvi nabrežij in mostov Ljubljanice.

Ob kolesarjanju bodo udeleženci izvedeli,  kako je povezan rečni sistem z urbanimi vzorci in kje se ohranja občutek kontinuitete ter kaže edinstvenost posameznih prostorov. Od Trnovskega pristana se bo pot nadaljevala ob vodni osi, kjer se bodo udeleženci pobliže seznanili, kako je Plečnik preoblikoval rečne galerije graškega arhitekta Alfreda Kellerja, zgrajene pred prvo svetovno vojno, jih spremenil v nastavke obrečne promenade in s tem približal reko mestu in kako je v zadnjih letih arhitektom uspelo vzpostaviti dialog s Plečnikom.
Poleg ureditve nabrežij in mostov bo postanek še na obnovljenem Kongresnem trgu, ki sledi Plečnikovi ideji ustvarjanja razsežnih prostorov, vnašanje velikega merila, ideji odpiranju mesta in hkrati ustvarjanju praznin, ki omogočajo mestu, da diha. Pot se bo nadaljevala mimo Tržnic in Mesarskega mostu do Zapornic in voden ogledbo zaključen na prenovljenem Hrvatskem trgu.


Število mest je omejeno, zato je prijava obvezna: izobrazevanje@mao.si.
Zbirno mesto: Prulski most, zadnja postaja avtobusa štev. 9.
V primeru slabega vremena voden ogled odpade.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.