Dogodki

Sanjska počitniška lopa sredi Pariza

Anja Koršič Mravlje

19.06.2012

“Imam grad ob morju, ki meri 3,66 metra s 3,66 metrom [v višino 2,66 metra]. Za mojo ženo je. Predstavlja ekstravagantno udobje, prijaznost …” se je rad pohvalil Le Corbusier.

Le Cabanon, preprosta koča ob obali Sredozemskega morja v kraju Roquebrune-Cap-Martin, zgrajena v neposredni bližini vile E.1027, ki jo je zasnovala arhitektka Eileen Grey, je delo največjega arhitekta 20. stoletja, Charlesa Edouarda Jeannereta – Le Corbusiera. Načrte zanjo je narisal nekega dne konec leta 1951 kar na prtiček v sosednji kavarni ob morju. Namenjeni so bili njegovi ženi Yvonne za rojstnodnevno darilo. Za zamisel in načrte je bojda potreboval pičle tri čert ure. Načrti so bili končni, sledili so konceptu Modulorja. Ob realizaciji naj ne bi naredil nobene spremembe več. Kočo je sam zgradil naslednjega leta in se vanjo vsako leto znova vračal. Le Cabanon je tako za Le Corbusiera, strastnega ljubitelja morja, sonca in svežega zraka, postal edinstven kraj za preživljanje (poletnega) dopusta, ki ga je rad preživljal s svojo ženo Yvonne in v družbi prijateljev. Tu je v starosti 77 let leta 1965 med kopanjem umrl. (Za podrobnejše utrinke iz življenja Le Corbusiera predlagam predavanje Nicholasa Foxa Webra na konferenci Nedokončane modernizacije v MAO.)

Le Cabanon je svojemu avtorju predstavljal 13 kvadratnih metrov raja s pogledom na morje. Tu so nastajali njegovi kasnejši projekti. A njegov vikend nima nič opraviti z razkošno vilo, ampak s špartanskim udobjem. Gre za navzven preprosto kočo, ki pa v sebi skriva genialnost Le Corbusierjeve arhitekture: na minimalnem prostoru so razporejeni vhodni del z garderobo, eno ali dvo posteljno ležišče, miza na vrteči nogi, omara, aluminijasto korito in sanitarije (kuhinje ni potreboval, saj je kočo postavil neposredno ob restavracijo njegovega prijatelja).

Počitniška lopa ima posebno vlogo tudi v opusu Le Corbusiera, saj je postala merilo za oblikovanje notranje opreme ter model upravljanja majhnega prostora ter oblikovalske logike in harmonije. Očitna preprostost je rezultat dragocenenega arhitektovega znanja in vaj oblikovanja mikroarhitekture in organizacije notranjega prostora. V minimalnem prostoru se tako nahaja vse, kar je arhitekt potreboval za udoben dopust. Vsak kos pohištva ustreza potrebam arhitekta in je prilagojen majhnemu prostoru ter sprejema nove funkcije: stena postane strop, miza in postelja postaneta omari. Koča je ilustracija njegovega koncepta “Modulor” in predstavlja popoln prototip njegovega slavnega “stroja za življenje”.

Italijanski proizvajalec pohištva Cassina, uradni proizvajalec Le Corbusierovega pohištva, je v sodelovanju s Fundacijo Le Corbusier ustvaril duplikat lope. Le Cabanon je razstavljen v prostorih najstarejšega nakupovalnega centra Le Bon Marché v Parizu. Poleg razstavljene lope, ki naj bi obiskovalce popeljala v poletje in počitniško vzdušje, Cassina razstavlja in prodaja posamezne kose pohištva, ki so del barake in ostalo bogato izbiro pohištva, ki ga je zasnoval Le Corbusier s Pierrom Jeanneretom in Charlotte Perriand. Razstava fotografij s serijo portretov in skic obiskovalca potopi v zasebni svet Le Corbusiera.

Na ogled do 23. junija 2012.

Le Bon Marché Rive Gauche, 24 rue de Sevres, 75007 Paris

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.