Dogodki

Oživljanje zakladov Vipavske doline

Strategije in projekti za razvoj trajnostnega turizma v Vipavski dolini

Pilonova galerija, Ajdovščina

otvoritev danes, 22. junija ob 20.uri; do 29. junija 2012

Na predlog doc.mag. Maruše Zorec, Fakulteta za arhitekturo v Ljubljani, so se 4 predavatelji in 22 študentov študija arhitekture na Zuriški Visoki šoli uporabnih znanosti med enim semestrom ukvarjali z  Vipavsko dolino.

Navdušeni nad lepoto pokrajine in edinstvenimi kulturnimi zakladi, so si zadali nalogo prikazati z urbanističnimi in arhitekturnimi študijami, kako te speče potenciale uprabiti za trajnostni razvoj regije.

Osnova za študije je bil naslednji scenarij: zahvaljujoč obstoječim kvalitetam in podprto z obstoječimi trendi, bo postala Vipavska dolina destinacija za zahtevne obiskovalce, katerim bodo pomembna doživetja narave in pokrajine, naravna, ekološko avtentična okolica in hrana iz visokokakovstnih naravnih sestavin, hkrati pa bi želeli od vsega hkrati kar največ. Se ukvarjati s športom, doživeti naravo, se zabavati, izobraževati, sprostiti.

Rezultati študij bodo prikazani od 22 do 29 junija v Pilonovi Galeriji Ajdovščina.

Trije nadrejeni funkcionalno – prostorski koncepti tvorijo okvir za posamezne poglobljene krajevno specifične urbanistične in arhitekturne rešitve. Pri tem so se ozirali, da zagotovijo ravnotežje med življenskim prostorom prebivalcev Vipavske doline in področji aktivnosti, namenjenih turistom.

V središču študij-del, stojijo spoštlijve prenove pomembnih arhitekturnih pomnikov preteklosti, od gradov, gosposkih hiš pa tudi preprostih kmetij, ponovna uporaba zapuščenih industrijskih objektov in dvig kvalitete javnega prostora. Osnutki želijo pokazati možnosti za uporabo bogatih virov doline in spodbuditi razpravo o ravnanju z arhitekturno dediščino in prihodnostjo Vipavske doline.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.