Dogodki

Double or Nothing: Arhitekti 51N4E

MAO, Ljubljana

28.junij - 2. september 2012

Razstava Double or Nothing predvsem odraža temeljno izhodišče 51N4E: vsak projekt mora biti vektor urbane in družbene transformacije. Situacijo je treba razviti do skrajnosti, preseči zahtevani program, da bi spremenili obnašanje, izzvali srečanja in povečali obseg vpliva javnega prostora. 51N4E postavlja urbane in družbene teme v središče vseh svojih dejavnosti ter se noče ukloniti trendu pretiranega izražanja materialnosti arhitekture, ki v zadnjih desetletjih prevladuje v arhitekturni produkciji – to je mogoče jasno videti v samoreferenčni arhitekturi, ki vdira v urbani prostor (in v kritike) – in se postavlja po robu marginalizaciji arhitekta kot »oblikovalca«, izdelovalca lepih ali spektakularnih objektov. Vsi njihovi projekti, od urbanističnega načrta za mestno sosesko do preproste preobrazbe skromne hiše, izražajo željo po vnovični orientaciji in po vnovičnem odpiranju področja arhitekture.

Naslov razstave opozarja tudi na to, da je vsak projekt obveza med naročnikom in arhitektom, vendar mora ta vzajemna zavezanost pridobiti posebno razsežnost, če je cilj vplivati na obnašanje in obogatiti urbano resničnost. To pomeni pripravljenost preseči in celo spremeniti izhodiščni program, da je tudi odziv lahko dejavnik, ki bogati kolektivno življenje. Double or Nothing je način, kako predstaviti to skupno ambicijo in kako poudariti arhitektovo sposobnost, da čim več naročnikov pripravi k razmišljanju zunaj običajnih okvirov in k preučevanju inovativnih rešitev, s katerimi bi arhitektura dobila svojo pravo razsežnost in postala ugledna družbena umetnost. Kustos razstave: Dominique Boudet

51N4E, ustanovljen leta 1998, je mednarodni biro s sedežem v Bruslju, ki se ukvarja s produkcijo prostora; arhitekturo, urbanizmom, oblikovanjem in prostorskimi analizami. Ugled je pridobil s ključnimi projekti, kot so Lamot (2005), TUD Tower Tirana (2004/12), C-Mine (2006/10), trg Skanderbeg (2008/12) in 50.000 stanovanjskih enot Bordeaux (2010). Vodijo ga trije partnerji: Johan Anrys, Freek Persyn in Peter Swinnen. Od leta 2007 je 51N4E povečal svoj vpliv preko ustanovitve pisarne v Tirani.

Razstavo je podprla flamska vlada.

Otvoritev razstave četrtek, 28. junij 2012 ob 19.00 uri.

Predavanje Freeka Persyna iz studia 51N4E dve uri pred otvoritvijo, ob 17.00 uri.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.