Dogodki

Šola arhitekture v kotorskem zaporu

Architectural Prison Summer School 2012

Kotor, Črna Gora

Anja Koršič Mravlje

4. - 14. avgust 2012

Organizacija Kotor ART in Črnogorski dnevi Orisa vabijo na mednarodno poletno šolo arhitekture Kotor APSS v Črni Gori. Po svojem programu, temah, diskusiji o problematiki planiranja prostora in arhitekture bo dogodek edinstven v Črni Gori.

Mesto Kotor je znamenito srednjeveško, obmorsko mesto zaliva Boke Kotorske, ki je zaradi svojega strateškega položaja imelo burno zgodovino. Staro mestno jedro, svojevrstna mešanica različnih kultur, s sredozemskim pristaniščem je obdano z impresivnim in dobro ohranjenim mestnim obzidjem. Zaradi svojih specifičnosti, srednjeveške arhitekture in ostalih spomenikov kulturne dediščine je mesto od leta 1979 zaščiteno in uvrščeno na seznam svetovne kulturne dediščine UNESCO.

Delavnica se bo odvijala v prostorih starega zapora, ki je bil dolga leta zapuščen in prepuščen razpadanju. Stavbo so oblasti dolgo časa negirale, vzljubili pa so jo umetniki in gledališčniki. Stavba je trenutno v fazi rekonstrukcije; išče pa še primerno novo namembnost. Prav to naj bi našli s pomočjo organizirane delavnice, na kateri, kot zanimivost, bo vsak študent imel svojo pravo celico, mentorji pa bodo imeli svoj delovni prostor v zaporu.

Mentorji so Idis Turato (Hrvaška), Branislav Gregović (Črna Gora), Tadej Glažar (Slovenija), Andrija Rusan (Hrvaška), Dijana Vučinić (Črna Gora), Sam Mayer in Stephen Maeder (oba Švica).

Zapori so bili vedno predstavljeni kot najstarejša dediščina človeške grešnosti… kot zapuščina starih časov. Kot črn madež človeštva, ki so ga raziskovali in predstavljali v pomembnih delih svetovne literature, skozi dnevnike junakov in proti junakov, preko zanimivih filmov in skozi zgodovino različnih svetovnih narodov.

Obstojajo pa tudi bolj romantični pogledi nanje, na primer tisti iz 19. stoletja, časa, ko so Avstrijci zgradili objekt zapora v Kotorju, ki danes predstavlja enega od arhitekturnih draguljev, skritih v starem mestnem jedru. Ta tri nadstropna stavba zapora, prvotno avstrijsko rumene barve, je poldrugo stoletje služila kot zbirni center in zadnje pristanišče zapornikov in upornikov, iz katere, kot pravijo, ni bilo mogoče uiti.

Mogoče je bilo med temi zaporniki tudi nekaj nesrečnih in nerazumljenih romantikov, ki so  so iskali samoto v zaporu, v katerega ni posegel pritisk sodobnega življenja in so tako ohranjali svojo čist duhovni obstoj in za katere je fizična omejitev pomenila pogoj za njihovo umetnost …

Zadnjih dvajsetih letih je ta “rumena hiša” čakala na nov namen, na nove junake, ki bi v idealizirani ustvarjalni osamljenosti in bolečini, ponovno oživeli z njo.

Za enastjst dnevno delavnico in konferenco Črnogorski dnevi Orisa boste odšteli 420 eur.

Prijava s Cvjem in pismom na apply@kotorapss.me

Kotor APSS deluje s pomočjo pokroviteljstva UNESCOa, Kotor Arta in Ministrstva za kulturo Črne Gore.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.