Dogodki

Arhitekturna polenta

Maribor, različne lokacije

20. julij - 20. avgust 2012

V okvirju EPK se bo od 20. julija do 20. avgusta v Mariboru dogajal šopek dogodkov s skupnim imenom POLENTA. Polenta deluje kot “odprti atelje”, kot platforma za druženje, ustvarjanje, razmišljanje, preizpraševanje. Eden izmed tematskih sklopov je posvečen tudi arhitekturi, na temo participatorne, trajnostne in socialno angažirane arhitekture in kulture prostora.  Znotraj tega sklopa bomo organizirali prostorske intervencije, ulično arhitekturno svetovalnico in predavanja.

Prizorišče  /  Polentina škatla

»Polentina škatla« bo za en mesec postala urbana dnevna soba mesta – ustvarila bo prostor, ki bo generiral različne oblike druženja in ustvarjanja. Postavljena bo na Glavnem trgu na ustju Poštne ulice, ki se je v zadnjih letih razvila v eno najbolj živih ulic v mestu. V dnevnem času bo služila kot prostor za predavanja, diskusije, delavnice, ulično arhitekturno svetovalnico, performanse ter tudi kot informacijska točka, kjer bodo obiskovalci dobili vse informacije o Polenti. Zvečer, v zaprtem stanju, se bo spremenila v mini-galerijo.

»Polentina škatla« je zasnovana kot preprost, majhen,  multifunkcionalen objekt, zgrajen iz naravnih materialov oz. iz materialov, ki se lahko reciklirajo. Posebnost so inovativne prefabricirane panelne stene iz slamnatih bal, ki nakazujejo smer razvoja sonaravne in do družbe in okolja odgovorne gradnje. Zasnoval jo je arhitekt Robert Veselko izvedba pa je bila zaupana podjetju Snopje.

Ulična arhitekturna svetovalnica

Polenta odpira vrata tudi  ulični arhitekturni svetovalnici. Svetovalnica je namenjena neformalnemu pogovoru z arhitektom.  Dobrodošel je vsak, ki potrebuje strokovni nasvet s področja arhitekture.  Namen ulične arhitekturne svetovalnice je, na eni strani preseči stereotipno podobo arhitekta in ga povabiti na ulico med ljudi, kjer rešuje realne in vsakdanje probleme, na drugi strani pa ponuditi to znanje tistim, ki ga potrebujejo pa morda niso imeli poguma ali priložnosti vprašati. Svetovalnica je brezplačna in deluje v času Polente vsak ponedeljek, torek in sredo, med 11. in 13. uro.

K sodelovanju vabimo arhitekte. Za več informacij pišite na arhitekturna.polenta@gmail.com

Arhitekturna delavnica / ZELEN(J)E POLENTE / vodi skupina ProstoRož

Na dvodnevni delavnici bomo Glavni trg pobarvali zeleno. Okoli Polentine škatle bomo iz prosojnih folij različnih odtenkov zelene sestavljali krošnje, ki se bodo preslikavale na vse, kar bo pod njimi. Sveža, prijetna, predvsem pa zelena senca vas bo hladila vse dni Polentinih dogajanj.

Delavnica bo potekala na Glavnem trgu ob Polentini škatli, 23.7. od 10. do 12. ure  ter od 18. do 20. ure in 24.7. od 10. do 12. ure. Za udeležbo na delavnici ni nikakršnih omejitev, potrebujete  le nekaj ročnih spretnosti in domišljije, nanjo pa se lahko prijavite na email naslovu prostoroz@gmail.com.

Predavanja

Rdeča nit predavanj je vprašanje, kako lahko arhitektura in razumevanje vse bolj zapletenega in kompleksnega prostora ponudita odgovore na nove družbene realnosti. Predavatelji se bodo dotaknili tem kot so participatorne, trajnostne in socialno angažirane prostorske prakse ter pokazali primere, kako je možno z majhnimi koraki utreti pot velikim spremembam.

Predavanja bodo ob 20. uri na Glavnem trgu ob Polentini škatli. V primeru dežja bodo predavanja v preddverju kina Udarnik

24.7.       Razumevanje mesta skozi javni prostor
Maša Cvetko in Ana Grk / skupina ProstoRož  /  www.prostoroz.org

25.7.       Živa arhitektura !?!
Ira Zorko

26.7.       Skupnostni urbani vrt / Od zamisli do realizacije
Matej Zonta / Urbane brazde /  www.brazde.org

27.7        Urbana permakultura / Kako ustvariti donosen ekosistem v mestnem okolju in ga povezati s sosedom
Tomislav Gjerkeš  /  www.mikrokozmos.si

28.7.       Onkraj gradbišča / Kako lahko s kozo, skupinskimi akcijami in vrtovi regeneriramo prostor       Predstavitev projekta začasne rabe prostora in skupnostne intervencije v degradiran mestni prostor v Ljubljani
Urška Jurman / KUD Obrat  /  www.obrat.org

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.