Novice

Letos v Helsinke, naslednje leto v Žužemberk!

Poletna EASA že čez leto dni v Sloveniji

Aljoša Merljak in Anja Koršič Mravlje (uvod)

16.07.2012

Danes se je v okviru združenja EASA v Helsinkih na Finskem, svetovni prestolnici dizajna 2012, zbralo na stotine študentov arhitekture in oblikovanja. V bodočih štirinajstih dneh se bodo odvijale razne delavnice, predavanja in drugi dogodki na temo degradiranih prazih območij – Wastelands. Naslednje leto se bo podoben dogodek odvijal v Sloveniji, natančneje v Žužemberku.

Kaj pa je EASA? Je dragocena in svojevrstna izkušnja za študenta arhitekture, saj se na tovrstnih dogodkih lahko sooči z novimi principi študija arhitekture; je skorajda edinstvena priložnost, kjer lahko gradi, dela z rokami, se umaže, koplje, vrta, zbija, reže, šiva, slika, navsezadnje piše. Po štirinjastih dnevih se delavnice z neskončno idej zaključijo s povečini uspešnimi intervencijami v prostoru; za sabo pa pustijo tudi razdejanje vizij in (nedokončanih) eksperimentov.

EASA- European Architecture Student Assembly ni formalno registrirana organizacija, ampak deluje kot največja mreža prostovoljcev, aktivnih in drznih študentov arhitekture iz vse Evrope. Temelji na platformi in njenih idejah, ustanovljeni leta 1981, ko so študenti arhitekture v Angliji v času velikih nemirov (zaradi brezposelnosti in nizkega ugleda državnih sistemov) pripravili prvo tovrstno srečanje. V takrat goreči Liverpool so za štirinajst dni povabili svoje kolege iz vseh koncev Evrope. Namen EASE ostaja druženje, izmenjava idej in reševanje trenutne problematike kraja, kjer se dogodek odvija. Vsakdo jo razume drugače, vsakdo si njeno vlogo v družbi po svoje interpretira in se od nje različne stvari nauči, v osnovi pa obstaja le eno pravilo: ”Toliko kot v mrežo vložiš, toliko boš od mreže dobil.”

Slovenski študentje arhitekture so aktivno vključeni v to mednarodno zvezo. V Sloveniji se je v preteklosti odvilo več dogodkov v okviru združenja EASA: več arhitekturnih delavnic (SEZAM) in posvet nacionalnih predstavnikov mreže (INCM). Tovrstna srečanja so sprejela manjše število evropskih študentov (do sto predstavnikov). Prvi osrednji poletni EASA dogodek, ki sprejme do petsto študentov, se bo v Sloveniji odvijal v začetku avgusta 2013, ko bo mreža EASA praznovala svojo 33. letnico obstoja.

Tema slovenskega dogodka bo REAKCIJA, s čimer želimo organizatorji z alternativnim in inovativnim pristopom vstopiti v proces oživitve osrednjega prostora mesta Žužemberk. Kraj v osrčju doline reke Krke smo izbrali zaradi edinstvenih danosti, s katerimi lahko povzamemo skoraj celotno slovensko krajino v eni besedi.

Ob robu Kočevskega gozda teče reka, nad njo pa se skupaj z mestnim središčem dviga mogočno grajsko obzidje, z njim pa bogata kulturna dediščina. Mesto ima zaradi svoje lege bogato, zanimivo in hkrati burno zgodovino. Od prve omembe gradu Susenberg v 13. stoletju, do mogočne točke obrambne linije pred Turškimi vpadi, požari, številnimi menjavami oblastnikov, bogate tradicije železarske, papirniške in usnjarske obrti, do ne nazadnje za grajsko obzidje usodnega bombardiranja med drugo svetovno vojno. Prelomnica in hkrati propad cvetočega gospodarstva je tudi posledica izbire trase železniške proge, ki je Žužemberk obšla. Dandanes z izgradnjo avtoceste ni situacija nič boljša, še več, skozi kraj še vedno teče gosto prometna regionalna cesta iz Ljubljane proti Novemu mestu, ki je pred časom osrednji trg dobesedno prepolovila.

Trg je izrednega pomena v vsakem mestu. Glede na njegovo velikost in oblikovanje se je nekoč merila moč in vplivnost kraja. Trenutno stanje trga v Žužemberku onemogoča vsak resen razvoj in oživitev mestnega dogajanja. Osrednji prostor je namreč izredno slabo definiran, čeprav se v njem skriva velik potencial. Predvsem se poraja vprašanje, kako ga primerno izkoristiti in mu povrniti blišč, ki bo kraj in njegove prebivalce ponovno povezal. Izredno podobo mestu dajeta mogočno obzidje in grad. Njegova dosedanja obnova silhuete je plod trdega dela in prizadevanj odbora za obnovo gradu. Uspeh obnove se zrcali v številnih obiskih turistov, tudi na družabnih, tradicionalnih dogodkih. Žužemberk kljub temu išče in potrebuje jasno in dobro vizijo.

Žužemberk bo torej natanko čez leto dni preplavil val kreativnosti in drznih idej. V prebujajoče mesto bo prispelo 500 študentov in mladih arhitektov, željnih akcije, znanja, eksperimentov, novosti in norosti. Arhitekti, študentje, v glavah katerih se rojeva mladostniški zagon in želja spremeniti svet. Misel je kot iz pravljice, a vprašanje je, kako to razigranost in neobremenjenost do splošnega stanja v svetu izkoristiti. Nekoč so menda to znali.

Študentje arhitekture iz cele Evrope bodo poskušali s svojimi raziskavami v sklopu približno 30ih delavnic odgovoriti na najpomembnejša vprašanja o razvoju krajevnega spomenika in mesta samega. Tesno bodo sodelovali z lokalnim prebivalstvom, s katerimi si bodo izmenjali izkušnje ter se učili starih tradicij gradnje in oblikovanja predmetov, kot tudi zanimivih lokalnih običajev. Za namen izbora dobrih delavnic se bo razpisal mednarodni natečaj, preko katerega bodo lahko študentje in mladi arhitekti predlagali različne vrste delavnic, od teoretičnih, eksperimentalnih, umetniških, raziskovalnih, kreativnih, praktičnih do izvedbenih. Rezultati so lahko študije razvoja kraja, eksperimentalne inštalacije, delavnice učenja starih običajev in obrti, izmenjava izkušenj z lokalnimi obrtniki, spoznavanje lokalnih materialov in tehnik gradnje, predvsem pa opozarjanje na pomembnost sodelovanja strok in upoštevanja mnenj lokalne skupnosti. Nekatere delavnice pa ciljajo tudi na trajno postavitev v spomin dogodku in čast občini za gostitev. Ena takih je lahko potencialna izvedbena delavnica, ki je plod dogovora z občino in morebitnim privatnim investitorjem. Ta se izvede prek ločenega mednarodnega natečaja, navezuje se na konkretno lokacijo, s konkretnimi zahtevami in omejitvami.

Ekipa se na dogodek poleg študija aktivno pripravlja že leto dni. Ideja je nora, rezultati, posegi pa bodo še bolj. Ali bodo ti posegi minimalni ali radikalni, naj zaenkrat ostane nedorečeno.  Vse je odvisno predvsem od tega, kako uspešno bomo našo voljo, želje krajanov in občine Žužemberk uporabili ter povezali v smiselno celoto. Pridružite se nam, če vas ideja zanima, v nasprotnem primeru pa držite pesti!

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.