Dogodki

13. beneški arhitekturni bienale: Common Ground

Uredništvo

27.08.2012

V sredo, 29. avgusta, bodo odprli 13. Mednarodni bienale arhitekture v Benetkah, na katerem sodeluje 55 držav. Letošnji kurator mednarodne razstave v Arsenalih je britanski arhitekt David Chipperfield. Razstavo je naslovil “Common Ground”.

“Common Ground” je težko direktno prevesti v slovenščino. V britanski angleščini ‘common ground’ pomeni ‘interese, prepričanja ali ideje, ki si jih delimo’. Po besedah Davida Chipperfielda “Common Ground v okviru Bienala ne prikliče le podob prostorov in idej, ki si jih delimo, temveč bogata zgodovinska izhodišča, izkušnje, podobe in govorice … Common ground (v nasprotju z javnim prostorom) predstavlja teritorij, ki si ga delimo v okviru razlik.”

Chipperfielda zanimajo skupni prostori in ideje. Zanima ga pomen skupnega v današnji družbi, ki jo usmerjajo potrošnja in profit ter v povezavi s tem vloga arhitekture.

“V arhitekturi se vse začne pri tleh.” V tla postavimo temelje in na njih zgradimo prostor za bivanje. Ta prostor ni le zaščita, temveč ločnica med notranjostjo in zunanjostjo, zasebnim in javnim, posameznikom in skupnostjo. V družbi, ki poveličuje posameznika, pa je idejo skupnosti, skupnega in javnega vse težje določiti. “Naša mesta lahko razumemo kot fizično obliko dinamičnega boja med individualnim in skupnim,” meni Chipperfield.

Teritorij arhitekture se vse bolj krči v regulativah in standardih ter se obenem podreja kapitalskim zahtevam po večji gostoti pozidave in maksimalnem izkoristku zemljišča. Arhitekti delujejo v kontekstu naraščajočih nasprotij med komercialnimi motivi napredka in trmasto željo po ustvarjanju humanega okolja.”Če naj arhitektura postane nekaj več kot privilegiran, poseben trenutek našega grajenega sveta, moramo iskati bolj angažirane oblike sodelovanja talentov in znanja.”

S tem se sklada tudi “kolektivni” izbor udeležencev razstave. Chipperfield je izbor pričel z ožjo skupino arhitektov, katere je prosil, da v skladu s temo “Common Gorund” predlagajo nadaljne kandidate za razstavo. Na razstavi v Arsenalih in v osrednjem italijanskem paviljonu v Giardinih bo tako predstavljenih 69 projektov 119 arhitektov, fotografov, umetnikov, kritikov in arhitekturnih šol.

Predstavljeni bodo številni bolj in manj znani projekti ter instalacije: projekt 13178 Moran Street (Ellie Abrons/Adam Fure, Meredith Miller, Thom Moran, Catie Newell – ZDA) – skupni projekt petih mladih arhitekturnih birojev, ki so v zapuščenem delu Detroita kupili in prenovili razpadajočo hišo in na ta način spodbudili regeneracijo soseske, delo mreže Aga Khan Development Network , ki izvaja razvojne  projekte v nerazvitih delih sveta,  delo čilenskega arhitekta Alejandra Aravene, ki razvija projekt Elemental – stanovanja za najrevnejši sloj čilenskega prebivalstva, projekt 40.000 ur, v katerem se bodo predstavile razne arhitekturne šole,  Constantina Petcouja in Doine Petrescu iz Atelier d’Architecture Autogérée, ki se ukvarja s participatornimi projekti za izboljšanje življenja v lokalnih skupnostih, delo Mie Hägg iz Habiter Autrement. Na razstavi sodelujejo tudi mnoge arhitekturne zvezde: Peter Zumthor, Jean Nouvel, Bernard Tschumi, Francisco in Manuelo Aires Mateus, arhitekti Gigon Guyer, Alberto Campo Baeza idr..

Razstavo spremljajo nacionalne predstavitve 55 držav v pavilijonih v Giardinih in mestu. Letos se prvič predstavljajo Angola, Republika Kosovo, Kuvajt in Peru.

Dobitnik Zlatega leva za življensko delo je portugalski arhitekt Alvaro Siza Vieira, ki bo nagrado prejel 29. avgusta v Giardinih.

Slovenska predstavitev bo tudi tokrat v galeriji A plus A, njen naslov pa je 100LM/100YC. Ukvarja se s temo razvoja mest – kakšna bodo mesta čez 100 let? Konkretneje, kakšna bo prihodnost Maribora?

Kurator projekta je avstralski arhitekt slovenskega rodu Tom Kovač, ki je k sodelovanju povabil vrsto študentov, izobraževalnih institucij, arhitektov idr. Za razvoj projekta so razvili omrežno platformo, preko katere so se izmenjevale ideje. “Več 1000 ljudi, študentov, arhitektov, svetovalcev in mentojrev, se je priključilo projektu 100YC. Njihovo sodelovanje botruje neverjetnemu uspehu, ki dosega astronomska 2.5 mio zadetkov, več kot 2.1 mio podatkovnih izmenjav dnevno in 60 odstotno aktivno sodelovanje med vsemi udeleženci. Pri projektu sodeluje 23 institucij iz 11 držav, ki je izdelalo več kot 100 projektov. Poleg 400 študentov se je projektu 100-letno mesto pridružilo tudi 37 vrhunskih strokovnjakov z vsega sveta,” je zapisano v spremnem besedilu. “V projektu 100YC bodo nato predstavljene vse vizije prihodnosti z željo, odpreti nove možnosti za predstavitve in razprave o globalnem odzivu ustvarjalne kulture in tehnologije do splošnih izzivov, s katerimi se sooča tudi Maribor.”

V A plus A bo na ogled dokumentacija projekta – dopisovanja, izmenjava idej in količinski podatki o gradivu, sodelujočih ipd. Dogodek bodo spremljale diskusije in simpozij.

Na Bienalu bo še vrsta paralelnih dogodkov: eden zanimivejših je debata Greenhouse Talk (9.00-11-00, 28. avgust 2012, Serra dei Giardini), na kateri bodo sodelovali Pritzkerjev nagrajenec Wang Shu (Amateur Architecture Studio, Kitajska), Francine Houben (Mecanoo Architects, Nizozemska), Rahul Mehrotra (RMA architects, Indija). Debata bo predstavila nove smernice arhitekture, ki se razvijajo kot posledica konfrontacije vzhodnjaške in zahodnjaške oblikovalske kulture.

Več:

A plus A
La Biennale di Venezia
La Biennale: video

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.