Dogodki

Razmerja v oblikovanju: 23. bienale oblikovanja

otvoritev 23. bienala oblikovanja in svečano podelitev mednarodni nagrad BIO

MAO, Ljubljana

četrtek, 27. septembra 2012 ob 19. uri

Kdo so tisti, ki bodo s svojimi rešitvami in zamislimi še posebej izstopali v izjemni konkurenci del iz 27 držav? Kdo bo letošnji prejemnik nagrad BIO? Odgovor bodo podali člani žirije BIO 23 Giulio Cappellini, Sven Jonke, Sophie Lovell, Jimmy MacDonald in Vasa J. Perović na slavnostni otvoritvi bienala v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, na gradu Fužine.

Letos prvič bo prejemnik Zlate medalje BIO prejel tudi finančno podporo, ki mu jo zagotavlja pokrovitelj nagrade podjetje Petrol. Povsem nova kategorija med nagradami pa je Zelena nagrada BIO, ki je namenjena tistim izdelkom, ki posebej izstopajo s svojo ekološko naravnanostjo. Podeljene bodo tudi Častne pohvale BIO in Nagrade za študentsko delo. Goste bosta na otvoritvi pozdravila Matevž Čelik, direktor MAO, in Janez Škrabec, predsednik Prireditvenega odbora BIO. Kot častni govornik bo spregovoril dr. Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Kustosinji Margo Konings in Margriet Vollenberg bosta predstavili koncept razstave, nagrade BIO 23 bosta podelila predstavnik žirije in mag. Tomaž Berločnik, predsednik uprave družbe Petrol. MAO vabi na otvoritev 23. bienala oblikovanja in svečano podelitev mednarodni nagrad BIO v četrtek, 27. septembra 2012 ob 19. uri v Muzej za arhitekturo in oblikovanje.

Razstava BIO 23, ki sta jo zasnovali priznani kustosinji Margriet Vollenberg in Margo Konings iz nizozemskega studia Organisation in Design, odpira pogled na novo in sveže dogajanje na področju sodobnega oblikovanja v svetu in predstavlja izbor del iz 27 držav – izdelke in koncepte, ki spreminjajo svet, in oblikovalce, ki hodijo po robu, na presečišču raziskovanja, znanosti, tehnologij, digitalizacije in globalizacijskih procesov. Izbrana dela bodo predstavljena v štirih glavnih tematskih sklopih: tehnologija, digitalizacija, globalizacija in izdelki, ter v različnih podkategorijah. Sprehod po razstavi oblikovalskih dosežkov zadnjih dveh let lahko popestrite z udeležbo na vodenih ogledih, s predstavitvami razstavljenih izdelkov, z ustvarjalnimi programi za otroke in družine, z ogledom oblikovalskih filmov in drugih dogodkov v MAO

Kot vsako leto bodo lahko obiskovalci tudi letos spoznavali »zgodbe« izdelkov in ustvarjalcev, predstavljenih na BIO 23. Kaj se skriva za vizualno podobo vsakega izdelka, kaj narekuje njegov nastanek, kako poteka proces oblikovanja in kaj odlikuje posamezni izdelek?
 Pridite in se prepričajte sami.

V soboto, 29. septembra, bodo svoja dela predstavili Gabriela Chicherio, Cesare Griffa, predstavniki Studiolav, Tina Rugelj, Mojca Gabrič in Vid Zabel, Tjaša Krivec, Matej Colja in Arijana Gadžijev.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.