Dogodki

Double Track

Zaključna razstava mednarodnega tekmovanja v oblikovanju

Spomeniško varstveni center, ZVKDS, Trg francoske revolucije 3, Ljubljana

28. september 2012

Po prvi razstavi, ki je nedavno tega zaprla svoja vrata v Trstu, se zaključna razstava Desetega mednarodnega tekmovanja v oblikovanju »Trieste Contemporanea« seli v Ljubljano, kjer bo od 28. septembra do 31. oktobra na ogled v okviru 23. Bienala oblikovanja BIO23 in v koprodukciji z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje.

Izhajajoč iz predpostavke, da živimo na prenatrpanem trgu potrošniške družbe, v kateri je dizajn na vsakem koraku (pa hkrati nikjer), »Trieste Contemporanea 2012« tako poziva  tekmovalce iz 23 držav Srednje in Vzhodne Evrope, da naj prepoznajo (identificirajo) funkcionalni predmet iz novejše preteklosti; predmet, ki je bil na nek način nekoč pomemben in bi bil danes lahko vir za oblikovanje novega predmeta, vključenega v tekmovanje.

»Svetloba in zvok sta elementa, ki opredeljujeta razstavni prostor – opuščena okoliščina, zaradi katere razmišljamo o vrednosti preteklih predmetov in njihovem sodobnem povratku v položaj, ki so ga oblikovalci ustvarili z ironijo ali iz nuje.  Zdi se, da je zaključna razstava tekmovanja »Double Track” trenutek na mrtvi točki, brezčasni prostor, v katerem je prvi predmet, o katerem razmišljamo, tista nepretrgana, nežna in drhteča povezava med preteklostjo in sedanjostjo«, pravi arhitektka Manuela Schirra, ki je razstavo zasnovala.

Pokrovitelji tekmovanja so italijansko Ministrstvo za zunanje zadeve, italijansko Ministrstvo za kulturno dediščino in dejavnosti, Srednjeevropska pobuda (SEP), Tržaška pokrajina in Društvo za industrijsko oblikovanje – Delegacija Furlanije-Julijske krajine. Organizacija tekmovanja temelji na mednarodnem sodelovanju in finančni podpori SEP, dežele Furlanije-Julijske krajine, Tržaške pokrajine in Fundacije BEBA iz Benetk.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.