Novice

Barcelona ponovno gostila krajinske arhitekte iz vse Evrope

Podeljene nagrade Rose Barba in revije Topos

Anja Koršič Mravlje

30.09.2012

Od 27. do 29. septembra je mesto Barcelona gostilo 7. evropski bienale krajinske arhitekture. Naslov letošnjega dogodka, ki se ga je udeležilo več kot petsto udeležencev iz celega sveta, se je glasil „Bienale versus bienale“. Na tridnevnem razprodanem dogodku so se predstavili finalisti evropske nagrade za krajinsko arhitekturo Rose Barba, številni zanimivi uveljavljeni predavatelji, sledile pa so okrogle mize in diskusije, kjer je bilo mogoče spremljati, razpravljati in ocenjevati razvoj oblikovanja krajine v Evropi. Zadnji dan je bil namenjen obeležju dvajsetletnice revije Topos. Dogodek sta spremljala odprtje razstave najboljših del na področju krajinske arhitekture in študentska delavnica. Dogodek sta organizirala Katalonska politehnična univerza (UPC) in Kolegij arhitektov Katalonije (COAC).

Organizatorji bienala so po šestih uspešnih dogodkih kljub hudim gospodarskim razmeram v Španiji strmeli k temu, da se Barcelona ohrani in utrdi kot gravitacijsko središče krajinske arhitekture. Dobro in aktualno tematsko izhodišče ter pester program sta botrovala k uspešno izpeljanemu dogodku. Bienale je bil zasnovan z željo in idejo, da se tako s stališča krajinske arhitekture kot tudi ostalih disciplin, ki so povezane z njo, preučuje in razpravlja o krajinskih intervencijah v Evropi. V zadnjih letih se je iz evropskega merila osredotočil še na aktualne projekte v Združenih državah Amerike in na Kitajskem in postal uspešen mednarodni dogodek svetovnega merila. V preteklih letih se je ukvarjal z bazičnimi temami: “Remaking Landscapes” (1999), “Gardens in Arms” (2001), “Only with Nature” (2003), “Landscape: a Product / a Production” (2006), “Storm & stress” (2008) in “Liquid Landscape” (2010). Z letošnjo temo se je prilagodil trenutnim razmeram v svetu. Odprl je kritično diskusijo, kakšno naj bi bilo dandanes krajinsko oblikovanje in planiranje. Po eni strani je simpozij predstavil težave, strah in dvome, ki v svetovni gospodarski krizi pestijo tudi krajinsko arhitekturo, po drugi strani pa je poskusil podati iluzije in napotke za spremembe na področju oblikovanja krajine v smislu samokritičnosti, odkrivanja novih načinov delovanja in raziskovanja novih področij delovanja, da se sorazmeroma mlad (in največkrat zapostavljen) poklic krajinskega arhitekta ne le ohrani, ampak pridobi vsesplošno spoštovanje in mesto v procesu preoblikovanja krajine.

V sklopu bienala, ki se je večinoma odvijal v inspirativnih prostorih Palače katalonske glasbe – Petit palau del Palau de la Música Catalana in Kolegija arhitektov Katalonije – Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), je bila podeljena evropska nagrada Rose Barba za krajinsko arhitekturo. Gre za najbolj prestižno tekmovanje na področju krajinske arhitekture, ki predstavi najpomembnejše izvedene projekte in vzorčen pregled dela na področju krajinske arhitekture v Evropi zadnjih petih let. Nagrada je bila z bienalom ustanovljena leta 1999 v čast Rosi Barba, prvi profesorici za krajinsko arhitekturo v Barceloni. Letošnji finalisti so bili João Nunes (Portugalska) s Centrom za prečiščevanje vode Alcántara v Lizboni,  Michel Desvigne (Francija) s projektom parka senc Ile Seguin,  Martí Franch in Ton Ardévol (Španija) s ponovno vzpostavitvijo kraja Tudela-Culip v naravni park Cap de Creus v Gironi, Marianne Mommsen (Nemčija) z vrtovi iz celega sveta v Berlinu, Jacqueline Osty (Francija) s parkom Martin Luther King v Parizu, Steffan Robel in Joachim Swillus (Nemčija) s projektom Mangfallpark Rosenheim v Rosenheimu in Michael van Gessel (Nizozemska) z obnovo vrta starega gradu Twickel v Deldnu. Nagrado v vrednosti 15 000 evrov kot tudi nagrado občinstva sta prepričljivo in po pričakovanju prejela domačina, duo Martí Franch (EMF) in Ton Ardévol (J/T  Ardévol i Associats) za restavriranje turističnega kraja Tudela – Culip (Club Med) v Naravni park Cap de Creus v Gironi v Španiji (projekt bomo podrobneje predstavili). Mimogrede, projekt je letos že prejel nagrado Združenja ameriških krajinskih arhitektov ASLA 2012 (American Society of Landscape Architecture honor award).

Zadnji dan je bil namenjen obeležju dvajsete obletnice revije Topos. Podeljena je bila nagrada za najbolj perspektiven krajinski studio, ki ga je prejel mednarodni Taktyk. Jubilejni nagradi revije Topos sta prejela projekta Nacionalnih turističnih poti na Norveškem (zopet ne presenetljivo) za načrtno spodbujanje in promocijo norveške arhitekture s projektom na državni in mednarodni ravni in projekt Abalimi Bezekhaya za spodbujanje mikrokmetovanja v Capetownu v Južni Afriki.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.