Novice

Glenn Murcutt Masterclass

Proces arhitekturnega ustvarjanja v skladu s prostorom

Matej Gašperič

18.01.2013

Glenn Murcutt Masterclass (GMMC) je dvotedenska mednarodna arhitekturna delavnica. Namenjena je tako izkušenim arhitektom, kot tudi začetnikom, študentom arhitekture, profesorjem, ipd., ki se želijo spoznati s procesom ustvarjanja sonaravne in trajnostne arhitekture. Delavnica poteka pod mentorstvom Pritzkerjevega nagrajenca za arhitekturo – Glenna Murcutta, ter njegovih kolegov, priznanih avstralskih arhitektov Brit Andresen, Richard Leplastriere, Peter Stutchbury in Lindsay Johnston, ki se jim pridruži tudi Aboriginski starešina Uncle Max Dulumunmun Harrison.

Delavnica poteka v dveh delih. Prvi teden udeleženci preživijo v prečudovitem okolju ‘Riversdale’, kjer imajo priložnost živeti in delati v enem od Glennovih arhitekturnih biserov – Arthur and Yvonne Boyd Education Centre. Ta čas je namenjen predvsem učenju “branja prostora” (reading the land), njegovih specifik, vremenskih vplivov, ipd. Raziskovanje večinoma poteka skozi opazovanje in skiciranje, zato je veščina skiciranja obvezen pogoj za udeležbo. Delo je intenzivno, saj vsaka skupina zvečer javno predstavi svoje delo preteklega dne, predstavitev pa je potem tudi predmet komentarjev s strani mentorjev in kolegov.

Program v tem tednu dopolnjujejo večerna predavanja mentorjev, ekskurzije z ogledi “njihovih” hiš, ter prijetno neformalna druženja ob obedih, pomivanju posode in večernih debatah, ki sledijo predavanjem.

V drugem tednu se celotna skupina – 30 do 40 udeležencev – preseli v Sydney. Tu se jim kot pomoč pridruži še okoli dvajset lokalnih študentov arhitekture, katerih vloga je pomoč pri pripravi maket ipd. Skupine tu, na podlagi dognanj iz prvega tedna, nadaljujejo z delom na projektni nalogi. Načeloma naj bi se v tem tednu rešitve konkretizirale, a še vedno leži glavni poudarek na procesu in načinu arhitekturnega razmišljanja.

Delo poteka po 12-16 ur na dan in se običajno, po večernih predstavitvah s kritikami in predavanji mentorjev, zavleče še pozno v noč. Masterclass se konec drugega tedna zaključi s končno predstavitvijo rezultatov dela posameznih skupin.

A s tem se zgodba GMMC ne zaključi. Skozi intenzivno skupno delo in druženje, se med udeleženci in mentorji, stkejo pristne prijateljske vezi, ki ostanejo za vse življenje. Družinski krog GMMC pa se še razširi skozi neformalno, a neprecenljivo mrežo znanstev GMMC Alumni, ki povezuje vse dosedanje udeležence (skoraj 400) po celem svetu.

Arhitekt Matej Gašperič se je udeležil GMMC 2011, danes pa deluje na področju arhitekturnega ustvarjanja v okviru Biro Gašperič. Več o prvoosebni izkušnji z izobraževanjem pri Glennu Murcuttu, si lahko preberete tu.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.