Novice

Bodo ukinili prvi slovenski kulturni inštitut v tujini?

Hegemonična obravnava kulture v Sloveniji - čas je za odpor

22.01.2013

Po natanko letu dni, odkar je Slovenski kulturno-informacijski center SKICA dunajski javnosti predstavil svojo konceptualno zasnovo in svoj prvi program, MIZKŠ predlaga ukinitev kulturnega inštituta – pa čeprav ima zanj zagotovljena programska sredstva za leto 2013. MIZKŠ za svoj predlog kot razlog navaja racionalizacijo.

SKICA je Slovenski kulturno-informacijski center na Dunaju. Je prvi slovenski kulturni inštitut v tujini, vzpostavljen po zgledu uveljavljenih mrež večine  evropskihe držav. Pri tem pa je Slovenija razvila nov, sodoben model mednarodnega povezovanja, ki ne posnema postkolonialnih praks kulturnega sodelovanja. Inovativnost slovenskega pristopa je omogočila, da je SKICA postala tudi prva slovenska organizacija, ki je polno vključena v mrežo evropskih kulturnih institutov EUNIC. Ta združuje, med drugimi, tudi nemška Goethe-Institut in ifa – Inštitut za zunanje kulturne odnose, španski Instituto Cervantes, britanski British Council.

V letu dni delovanja je SKICA organiziral 23 dogodkov in vodil tri programe. Tako je na primer samo na literarnem področju SKICA zagotovil vzorčne prevode 8 mladih slovenskih avtorjev v nemščino in poskrbel za njihovo predstavitev v avstrijskih medijih. Vzpostavljeno je tudi spletno mesto, ki postaja referenčen vir informacij o slovenski ustvarjalnosti  in s tem odpira vrata v širši nemško govoreči prostor. V okviru dunajskega tedna oblikovanja je potekala prva samostojna razstava oblikovalca Nika Kralja v tujini. Vse leto je SKICA intenzivno in z različnimi pristopi promoviral EPK Maribor2012, ki je beležil največ obiskovalcev ravno iz Avstrije. V tem letu je bila vzpostavljena tudi rezidenca za slovenske umetnike, ki jo razpisuje MIZKŠ.

Temeljna naloga inštituta SKICA je povečati vidnost slovenske ustvarjalnosti in jo povezati z avstrijsko. SKICA organizira dogodke izključno v partnerstvu z avstrijskimi institucijami/združenji z ciljem, da ti projekte vključijo v svoj program, SKICA pa projekt finančno in organizacijsko podpre.

SKICA torej predvsem pomaga odpirati vrata v dunajsko kulturno življenje. Povezuje ustvarjalce in ustanove in jih podpira pri skupnih projektih. Predpogoj, da lahko ustvarjalnost svoje dežele dovolj vidno umestimo v tuje okolje, je poznavanje njegovih posebnosti, kulturne politike in delovanja kulturnih institucij. Le s stalno prisotnostjo na Dunaju je moč razviti dobro omreženost, ki omogoča preboj in mednarodno podporo slovenskim ustvarjalcem.

Ni naključje, da je bil prvi slovenski kulturni ištitut za mednarodno sodelovanje ustanovljen prav na Dunaju. Tu se stekajo kulturni trendi širšega srednjeevropskega prostora, tu se srečujejo ustvarjalci, producenti, kritiki, odločevalci in tu se spletajo številna sodelovanja. Slovenijo vežejo nanj globoke zgodovinske in simbolne vezi. Interes slovenskih ustvarjalcev za Dunaj trajno narašča, skoraj vsak teden se kdo obrne na SKICA po informacijo ali napotek. S svojim programom in zagnanostjo je SKICA po enem letu delovanja v dunajskem kulturnem življenju prepoznaven kot dolgo pogrešani povezovalec obeh kulturnih prostorov.

Skupaj z rezidenčnim programom za slovenske umetnike, SKICA racionalizira in maksimizira investicijo države v razvoj in mobilnost slovenske kulture, ki lahko dolgoročno preživi le na mednarodnem prizorišču. In prav v tem je inovativnost slovenskega modela bodoče mreže kulturnih inštitutov.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.