Novice

“Fundamentals”

Poizkus razlage izbrisa nacionalnih arhitektur

pripravila Anja Koršič Mravlje

28.01.2013

Predsednik arhitekturnega bienala v Benetkah Paolo Baratta in kustos 14. mednarodne razstave arhitekture Rem Koolhaas sta predstavila temo naslednjega bienala, ki bo potekal od 7. junija do 23. novembra 2014 v Benetkah. Naslov, ki ga je izbral Koolhaas, se glasi »Fundamentals« – Osnove, temelji.

»Fundamentals« bo bienale o arhitekturi, ne o arhitektih,« pravi novoizbrani kustos velike svetovne razstave, leta 2010 dobitnik zlatega leva za življenjsko delo na bienalu. Koolhaas je pojasnil, da se bo dogodek v naslednjem letu po nekaj bienalih, posvečenih predstavitvi in opevanju sodobnega, osredotočil na zgodovino in na neizogibne elemente vsake arhitekture, ki jih uporabljajo vsi arhitekti, kjerkoli in kadarkoli (vrata, tla, strop, itd.) ter na razvoj nacionalnih arhitektur v zadnjih 100ih letih. Namen razstav bo predstaviti nastanek “enega sodobnega jezika” v svetovni arhitekturi in z raziskavo fenomena arhitekturne globalizacije odkriti kaj novega o arhitekturi.

“Nacionalna identiteta je bila navidezno žrtvovana modernosti,” je dejal v govoru na novinarski konferenci v Benetkah. Če je bilo leta 1914 je bilo še smiselno govoriti o nacionalni, posebni in lokalni arhitekturi, sto let pozneje arhitektura v zapletenem procesu pod vplivom vojne, različnih političnih režimov, različnih stopnjah razvoja, nacionalnih in mednarodnih arhitekturnih gibanj, individualih talentov, prijateljstev, naključnih osebnih usmeritvah in tehnološkega razvoja postane zamenljiva in ​​globalna.

Bienale je s pripravami na dogodek začel leto prej kot navadno. Koolhaas upa, da bo nov razpored aktivnosti v večjem časovnem razponu pripomogel k večji stopnji usklajevanja in skladnosti nacionalnih paviljonov.  V idealnih razmerah si kustos želi, da bi zastopane države sodelovale s skupno temo »Absorbing Modernity: 1914 – 2014« (Vpijanje sodobnega: 1914 – 2014) in vsaka na svoj način predstavile postopek izbrisa nacionalnih značilnosti v korist skoraj univerzalnega sprejetja enotnega modernega arhitekturnega jezika. Z zbirnim pripovedovanjem zgodovine naj bi razstavljalci ustvarili celoten pregled razvoja arhitekture v eno samo sodobno estetiko. Razstava nacionalnih paviljonov bo pomagala preživeti obstoječim edinstvenim nacionalnim značilnostim in miselnostim. Retrospektiva v Arsenalih pa bo ustvarila sveže razumevanje danes navidez že izčrpanega bogastva temeljev arhitekture.

Zastavljena naloga se zdi premišljena in zanimiva, morda pa vendarle velikopotezna. Ali bo Koolhaasu res uspelo iskanje svetega grala? Izgubljenega arhitekturnega raja?

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.