Novice

4. marec – Dan solidarnosti muzejev

04.03.2013

V znak solidarnosti z ogroženimi muzejskimi institucijami v BIH, kjer mednarodna in nacionalna dediščina  propadata tako rekoč pred očmi vsega sveta, so muzeji v petek, 1. marca 2013, simbolno preprečili ogled enega oz. več svojih eksponatov  tako, da so jih prekrižali z »barikadnim trakom«.

Prekrižana dela bodo v muzejih na ogled od petka, 1. do nedelje, 3. marca, v ponedeljek, 4. marca, na Dan solidarnosti muzejev in obenem obletnici, ko je Zemaljski muzej BIH zaprt že 6 mesecev, pa bodo postala del virtualne razstave na  spletni strani http://www.cultureshutdown.net/.

Akcijo organizira dr. Azra Aksamija, profesorica na MIT (Massachusetts Institute of Technology), ZDA  in ena od ustanovnih članov platforme CULTURESHUTDOWN,  mednarodne iniciative, ki vključuje akademike, umetnike in kulturne delavce, ki so se odzvali na krizo v BIH.  Akcijo podpira CIMAM – Mednarodni  odbor za muzeje in zbirke moderne umetnosti, podprla pa jo je tudi Moderna galerija Ljubljana, kot je ena od 120 institucij po vsem svetu, ki podpirajo globalno akcijo solidarnosti z Narodnim muzejem Bosne in Hercegovine (Zemaljski muzej) v Sarajevu. Narodnim muzej Bosne in Hercegovine je zaradi neurejenega pravnega statusa in nezadostnega državnega financiranja moral zapreti svoja vrata, enako pa grozi še  šestim nacionalnim muzejskim institucijam v BIH  (mdr. Umjetnički galeriji BiH in Nacionalni i Univerzitetski Biblioteki BIH).

Na Sarajevo kot mesto zaprtih in propadajočih kulturnih institucij, za katere se lokalne oblasti ne morejo dogovoriti, kdo je odgovoren za muzeje in njihove zbirke opozarja tudi Muzej za sodobne umetnosti Metelkova, aktualizirani Arhiv Bosne in Hercegovine, je na ogled v pritličju MSUM.

Več o akciji na spletnih povezavah.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.