Delavnica

Igriva arhitektura 2013

Predavanje in delavnica

Mestni muzej, Gosposka 15, 1000 Ljubljana

9.3.2013, ob 16. uri

V okviru projekta »Igriva arhitektura 2012/13«, ki poteka pod okriljem Zbornice za Arhitekturo in prostor Slovenije ste v soboto 9.3. 2013 vabljeni na predavanje za najstnike in delavnico za otroke.

Predavanje antropologinje Irene Weber: Govorica prostora

Predavalnica Mestnega muzeja, Gosposka 15 v Ljubljani, ob 16. uri

Prostor ni določen le fizično, prostor je napolnjen tudi s simboliko. Antropologi bi rekli, da ima prostor svojo govorico, ki je včasih glasnejša od govorjenja. Vsakodnevno vedenje v prostoru je polno “samoumevnosti” – kako prečkamo cesto, kako stopimo skozi vrata (jih zapremo ali ne), kako blizu smo sogovorniku. O teh rečeh ne razmišljamo, preprosto počnemo jih. A kaj se zgodi, če se nenadoma leva in desna stran zamenjata (na primer, ko prečkamo cesto v Londonu), če so običajno odprta vrata zaprta in običajno zaprta odprta, če nam ljudje, ki jih sploh ne poznamo, zlezejo v naročje …?  Kaj se torej zgodi, če se naše običajne kulturne kode uporabe prostora in vedenja pomešajo ali zamenjajo?

Delavnica pod vodstvom arhitektke in umetnice Polonce Lovšin: Sončni mobili

Pedagoška učilnica Mestnega muzeja, Gosposka 15 v Ljubljani, ob 16. uri

Nemogoče je razmišljati o hišah in mestih, ne da bi razmišljali o infrastrukturi. Sonce kot vir energije za napajanje hiš, za razsvetljenost mest in za vožnjo z avtomobilom postaja danes nekaj samoumevnega. Majhne sončne celice, ki poganjajo ventilator, se bodo uporabile za izdelavo mobilnih objektov, ki bodo narejeni iz odpadnih materialov kot so plastenke, pločevinke in karton.

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.