Novice

Spletni arhiv fotografij Damjana Galeta

Uredništvo

10.03.2013

Pred dnevi se je odprl spletni arhiv fotografij Damjana Galeta (1946-1993). Arhiv zajema večino njegovega fotografskega opusa, ki je bil osredotočen na slovensko arhitekturo – moderno, barok, dela Jožeta Plečnika, Edvarda Ravnikarja in drugih arhitektov. Arhiv na spletnem naslovu damjangale.photoshelter.com predstavlja eno izmed bolj popolnih in najlepših fotografskih zbirk slovenske arhitekture.

Arhiv je nastajal vse od l. 2004 na pobudo soproge Zmage Gale, z idejo in željo, da se z digitalizacijo arhiva dolgoročno ohrani zbirka Damjanovih fotografij. K sodelovanju je pritegnila tudi hčerko Ano in fotografa Bojana Breclja ter zagotovila začetno financiranje projekta s strani Ministrstva za kulturo RS, Mestne občine Ljubljana in Društva arhitektov Slovenije.

Delo je potekalo od začetnega urejanja in klasifikacije fizičnega arhiva ter izbora fotografij za skeniranje, kar sta opravili Zmaga in Ana Gale. Nadaljevalo se je v fotografski agenciji I.P.A.K., kjer sta Ana in Bojan Brecelj v enem letu in na tedaj izredno sodobni tehnologiji uspela digitalizirati okoli 4000 fotografij v visoki resoluciji. Vsaka skenirana fotografija je bila nato še obdelana (retuša napak, osnovna barvna korektura) ter ponovno klasificirana in opremljena s ključnimi besedami (nazivom stavbe, lokacijo, avtorjem, značilnostmi, itd…), ki omogočajo iskanje preko spleta.

Spletni arhiv fotografij Damjana Galeta je pomemben za arhitekte in širšo javnost. Še posebej je pomemben za predstavitev slovenske arhitekturne dediščine zadnje četrtine 20. stoletja – del Edvarda Ravnikarja, Miloša Bonče, Otona Jugovca in drugih arhitektov. Do te dediščine imamo izredno malomaren odnos – mnoge stavbe in prostore lahko “v originalu” vidimo le še na fotografijah. Danes so preoblikovani do neprepoznavnosti – npr. notranjost Hotela Creina in preddverja Cankarjevega doma arh. Edvarda Ravnikarja. Fotografije iz tega obdobja so edini dokumenti resničnosti njihovega obstoja. Zato bi v prihodnje veljalo razmisliti tudi o ureditvi arhiva fotografa in snemalca Janeza Kališnika, ki je dve desetletji pred Damjanom Galetom v objektiv ujel večino slovenske arhitekture tretje četrtine 20. stoletja. Arhitekture, ki postopoma, a vztrajno izginja.

Več: http://damjangale.photoshelter.com/

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.