Novice

Toyo Ito – Pritzkerjev nagrajenec 2013

Uredništvo

20.03.2013

Letošnji dobitnik Pritzkerjeve nagrade za življenjsko delo je japonski arhitekt Toyo Ito. Ito je že šesti japonski arhitekt, ki je prejel to nagrado. Prvi jo je l. 1987 Kenzo Tange, sledili pa so mu še Fumihiko Maki (1993), Tadao Ando (1995) ter tandem Kazuyo Sejima in Ryuje Nishizawa (2010).

Člani žirije so za Toya Ita dejali, da “je v svoji karieri uspel ustvariti velik opus, v katerem se združujeta konceptualna inovacija in odlična izvedba. V več kot štiridesetih letih je ustvaril izjemno arhitekturo – zgradil je knjižnice, hiše, parke, gledališča, trgovine, poslovne stavbe in paviljone, vsakič raziskujoč nove možnosti arhitekture. Toyo Ito je arhitekt izjemnega talenta, predan raziskovanju, ki izhaja iz razumevanja možnosti vsakega projekta in lokacije.”

Toyo Ito je diplomiral na Oddelku za arhitekturo Univerze v Tokiu leta 1965. Leta 1971 je odprl lastni arhitekturni studio z imenom Urbani Robot in ga 1971 preimenoval v Toyo Ito in partnerji.

Njegovi prvi projekti so bili majhni, večinoma hiše. Ena prvih je bila Hiša iz aluminija, najbolj znan pa je dom njegove sestre – “Beli U” (1976). Za večino projektov iz osemdesetih – Muzej v Yatsushiru, Stolp vetrov v Yokohami, stavba T Nakameguro v Tokyu idr. – je Ito dejal, da si je z minimalističnim pristopom v njih prizadeval izbrisati konvencionalni pomen. Razvijal je temo lahkotnosti, ki spominja na zrak in veter.

Eden izmed vrhuncev njegovega ustvarjalnega opusa je Mediateka v Sendaiju (2001). Lahkotnost in odprtost se v stavbi izražata kot rezultat kompleksne in obenem preproste konstrukcije in minimalnega števila sten. Mediateki so sledili številni večji projekti v japonskem in mednarodnem kontekstu: trgovska stavba za Tod’s v Tokyu, Stadion v Kaoshiungu in Opera Taichung na Tajvanu, v Evropi pa je najbolj znan paviljon za Serpentine Gallery v Londonu.

Toyo Ito se je v zadnjem obdobju skupaj z ostalimi japonskimi arhitekti posvetil reševanju problemov ljudi, ki so vsled potresa in tsunamija 2011 ostali brez strehe nad glavo. V projektu “Dom-za-vse” so prebivalcem poskusili ponuditi prostor, ki bi bil skupen vsem, prostor humanosti in povezovanja.

Več: www.pritzkerprize.com/

Če želite dodati svoj komentar, vas prosimo, da se registrirate. Hvala.